Ohlédnutí za VII. celostátní soutěží dětských pěveckých sborů

Ve dnech 21.-23.listopadu 2008 proběhla v Novém Jičíně 7. celostátní soutěž dětských pěveckých sborů PORTA MUSICAE NOVÝ JIČÍN 2008.



Josef Zajíček, středa 3. prosince 2008
Magazín > Sborový život

Soutěžního festivalu se zúčastnilo 16 sborů z celé ČR, které soutěžily ve dvou věkových kategoriích. V 1.kategorii (děti do 15 let)byla vybrána odbornou radou povinná skladba Zdeňka Lukáše Čáp sedí pod dubem(cyklus Sedm trubačů). Ve 2.kategorii(děti do 19 let) se soutěžilo s písní Vlnky (Písně letních dnů a nocí) rovněž skladatele Zdeňka Lukáše, který by se letos dožil 80 let. Celá soutěž měla vynikající uměleckou úroveň a mimořádný společenský rozměr, kdy se v jejím průběhu setkalo a vlastní soutěžní dění monitorovalo na 60 sborových dirigentů, muzikantů a významných osobností české kultury.

Zahajovací koncert se stal reprezentativní přehlídkou dvou vynikajících těles - novojičínského sboru ZUŠ ONDRÁŠEK a libereckého SEVERÁČKU. Oba sbory dlouhodobě prokazují mimořádné výsledky a na pátečním koncertě v Beskydském divadle svou kvalitu jen potvrdily.

Sobotní den byl zcela poznamenán soutěžním kláním a jeho neopakovatelnou atmosférou. Na jeho konci bylo vyřčeno resumé mezinárodní odbornou porotou v jejímž čele stála Eva Šeinerová - jedna z nejuznávanějších osobností dětského sborového zpěvu. Členy odborné poroty byli Svatava Šubrtová - pěvecký pedagog, Zuzana Ronck - sbormistryně a pedagog na konzervatoři v Grazu, Elena Šarayová - sbormistryně a pedagog VŠMU v Bratislavě, Silvie Pálková - sbormistryně Severáčku z Liberce, Marek Valášek - sbormistr a pedagog PedF UK Praha, Josef Zajíček - sbormistr novojičínského sboru ZUŠ Nový Jičín.

Ceremoniál vyhlášení výsledků s koncertem laureátů měl příchuť napínavé detektivky, jejíž zápletku okořenilo vystoupení SEXTETu+ (formace sympatických studentů novojičínského gymnázia v čele s vedoucím Karlem Dostálem).

A aby napětí gradovalo, tak ještě bonus na závěr. Italské město SOMMACAMPAGNA se již po třetí v řadě stalo patronem novojičínského festivalu a předává vítězi speciální cenu: zve sbor s nejvyšším bodovým ohodnocením k účasti na Mezinárodním sborovém festivalu CUSTOSA, jehož je samo organizátorem. Nesoutěžní festival se odehrává v malebné oblasti jezera Lago di Garda (region Verona) a skýtá vítězi mimořádnou mezinárodní zkušenost. Hlavní cena PORTA MUSICAE 2008 byla udělena sboru MLÁDÍ z Jablonce nad Jizerou.

Po vypjatém večerním dramatu připravili organizátoři dětem velkou diskotéku a jejich sbormistrům umožnili setkání s porotou, která ochotně rozebírala jednotlivá vystoupení a předala mnoho cenných rad. V neděli dopoledne se všichni účastníci naposledy sešli na Masarykově náměstí, aby svým zpěvem vyjádřili svůj dík městu Novému Jičínu, jeho obyvatelům a především pak organizátorům festivalu Sdružení přátel DPS ONDRÁŠEK, které se svého úkolu zhostilo s naprostou profesionalitou,nevšední obětavostí a laskavostí. Závěrečný chorál dětí a jejich pedagogů lze chápat jako projev přesvědčení,že se zde za dva roky opět setkáme při 8. ročníku PORTA MUSICAE NOVÝ JIČÍN 2010.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)