Rybova Česká mše vánoční ve Stavovském divadle

Měl jsem letos vzácnou příležitost i štěstí, že jsem se dva dni před Štědrým večerem mohl zúčastnit ve Stavovském divadle neobyčejného představení České mše vánoční – „Hej mistře“ Jakuba Jana Ryby. Byla zde provedena v jedinečném podání sboru a sólistů Dětské opery Praha, za doprovodu repliky dobových varhan, které snad zněly tak, jak v kostele ve Starém Rožmitále, kdy Léta Páně 1796 usedl k tomuto královskému nástroji Jakub Jan Ryba. Sbor doprovázelo dechové kvinteto Academia. Řídila Zuzana Marková.



Josef Zumr, pátek 16. ledna 2009
Magazín > Sborový život

Stavovské divadlo v Praze

Enfo / Wikimedia Commons

Více než dvě stě let zaznívá tato vzácná skladba z kůrů českých kostelů o půlnoční k potěše nejen posluchačů, ale i účinkujících a stala se symbolem českých Vánoc.

Dětská opera ukázala dílo v divadelní podobě mezi prostými kulisami, jakoby na české návsi. Osoba samotného skladatele, která se zde v úvodu objeví, hovoří o tom, že skladba bude jistě pěkně provedena v našem kostelíčku a svým gestem naznačí směr, kde na horizontu na návrší prosvítají okénka kostela Povýšení sv. Kříže. Betlémská událost se tak odehrává v reáliích českého venkova.

Opravdovou přitažlivost a dynamičnost pak do představení vkládají postavy zpěváků, pastýřů, Panny Marie a ostatních venkovanů v dobových kostýmech. Nápaditá choreografie, herecké ztvárnění představovaného děje spolu s dokonalým projevem melodické hudby Rybovy vyznělo jednoznačně pro všechny účinkující velmi pochvalně.

Před tímto představením byla zazpívána Koleda Karla Steckera. Při poslechu tohoto pásma jsem se vrátil do dětských let, kdy jsme s mými bratry Vladimírem a Františkem tyto koledy též v dětském sboru zpívali. Tenorový part Rybovy České mše vánoční jsem během svého života mnohokrát zpíval „s radostí, s plesáním, s veselostí, srdcem spokojeným“. Byl jsem tak předsta-vením DOP plně vtažen do atmosféry letošních Vánoc.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)