Sborové dny v barvách podzimu

Již 15 let probíhá tradiční festival sborového zpěvu v Litoměřicích. A stejně jako každý podzim byla barevná a pestrá i nabídka skladeb v programu festivalových koncertů. Sbory na festival jsou vybírány tak, aby se našemu publiku představily kvalitní sbory ve svých kategoriích.V pátečním Koncertu duchovní hudby se 2. 10. 2009 v katedrále sv. Štěpána představila 4 sborová tělesa.



Ivana Jelínková, středa 7. října 2009
Magazín > Sborový život

Ústecký kraj reprezentovalo Pěvecké sdružení severočeských učitelů z Mostu – tedy ryze mužský sbor pod vedením V. Podleny, Z. Frélicha a A. Šmejkala a Pěvecké sdružení litoměřických učitelů se sbormistrem T. Fialou. Až z Jaroměře přijelo pěvecké sdružení Cantus pod vedením P. Smékala.

„Tento sbor jsme osobně poznali na „Festiválku“ v Hrádku u Nechanic v létě 2008 a už tenkrát jsme si řekli, že tento sbor musí zazpívat i v Litoměřicích “, řekl sbormistr a organizátor Dr. V. Frühauf. Srdce posluchačů si sbor získal nejen strhujícím muzikálním projevem a vynalézavou dramaturgií, ale také vysokou hlasovou kulturou.

Ten, kdo zavítal v sobotu 3. 10. 2009 na zámek v Ploskovicích, vůbec nelitoval. Zde probíhal 2. festivalový koncert zaměřený na světskou hudbu - skladby autorů 20. století , spirituály a úpravy lidových písní. Hudební třešničkou na dortu bylo vystoupení Cantusu. Osobní charisma „zpívajícího sbormistra“ i celého 12-ti členného sboru dokázalo vtáhnout diváky do spirituálů s podkresem afrického bonga. Posluchači nechtěli ani sbor pustit z pódia a vytleskali si několik písní navíc.

Zámkem se nesla neskutečně hudebně-přátelská atmosféra, která dobíjí nejen posluchače, ale i zpěváky samotné. A co se účinkujícím nejvíc líbilo? Členové sboru Cantus ocenili výběr z cyklu „Pranostiky“ z tvorby Dr. V.Frühaufa a hned po skončení koncertu požádali o notové partitury. „Bylo pro mě velmi zajímavé sledovat Dr. Frühaufa při práci se sborem. Jako by tahal za provázky a pohrával si tak s dynamikou skladby,“ sdělil po koncertu P. Smékal, sbormistr Cantusu. Přesto, že má Cantus neobyčejně rozsáhlý repertoár Canticu zase nejvíc oslovily známé skladby J. Ježka – „Svítá“ nebo „Klobouk ve křoví“ a spirituály, které nenechají posluchače jen tak v klidu sedět. „Rytmus se vám dostane pod kůži a pak už vás jen mrazí z čistoty a provedení skladby,“ pochválili výkon hostujícího sboru členky ženského sboru.

Děkujeme za finanční podporu Městu Litoměřice, bez kterého by se festival nemohl uskutečnit v takové míře a kvalitě. A kdo koncerty nestihl může se podívat na záznam z koncertů na našich stránkách www.canticabohemica.cz

Podzimní sborové dny byly pro pořádající sbor Canticu Bohemicu poslední přípravou na mezinárodní soutěž v Itálii. Sbor odjíždí večer 7. 10. 2009 reprezentovat ve dvou soutěžních kategoriích – duchovní hudba a folklór.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)