Freiburger Vokalensemble

„To, co Schäferův Freiburger Vokalensemble nabízí, nelze nazvat jinak než perfektní interpretací. Skvělá intonace a harmonické cítění, jejich prezentace textů je doslova jazykovou senzací!“ - tak se o jejich nahrávce vyjádřil časopis kassik.com. „Ve chvále umění freiburčanů by se dalo jen pokračovat.“ - tak o nich zase psali ve Stuttgarter Zeitung. Koneckonců, sami máte možnost to posoudit, protože špičkový komorní sbor z Německa s profesorem Wolfgangem Schäferem v čele je po letech opět na českém turné!



Lukáš Prchal, čtvrtek 1. dubna 2010
Magazín > Sborový život

sbormistr Wolfgang Schäfer

Hned po Velikonočních svátcích do naší země zavítá těleso věhlasného zvuku. Freiburger Vokalensemble se sbormistrovským esem evropského formátu, prof. Wolfgangem Schäferem, se nám v sérii třech koncertů představí s, pro ně typickým, romantickým programem. Z díla Johannese Brahmse zazní Tři kvartety op. 31, ale také u nás poměrně málo prováděné Cikánské písně op. 103. V úvodu opěvovanou výslovnost freiburčanů budeme moci škodolibě ohodnotit na Dvořákových Moravských dvojzpěvech ve čtyřhlasé úpravě Leoše Janáčka. Tři sbory s doprovodem klavíru op.6 Maxe Regera sice završují sborový program, ale vynikající pianista Jan Polívka (který v Německu již mnoho let žije) doplní koncert ještě o výběr ze Zarostlého chodníčku Leoše Janáčka a Schumannovy Fantastické kusy, op. 12. Rozhodně je tedy na co se těšit!

Koncerty Freiburger Vokalensemble v České republice:

St 7.4.2010 – 19:00 – České Budějovice:

Koncertní síň Otakara Jeremiáše, Kněžská 6 (předprodej: Goethe-Zentrum, Krajinská 2)

Čt 8.4.2010 – 19:00 – Český Krumlov:

Jezuitský sál, Hotel Růže, Horní 154 (předprodej: Infocentrum, nám. Svornosti 2)

So 10.4.2010 – 18:00 – Praha:

České muzeum hudby, Karmelitská 2/4, Praha 1 (předprodej: Via Musica, Staroměstké nám. 14, Praha 1)

Komorní pěvecký sbor Freiburger Vokalensemble založil r. 1971 Wolfgang Schäfer, který jej vede dodnes. Sbor si brzy získal renomé i za hranicemi Německa, zvítězil mimo jiné v prestižní soutěži Evropské rozhlasové unie, spolupůsobil při mnoha premiérách (např. na Dnech hudby v Donaueschingenu a ve Staré opeře ve Frankfurtu), a nahrál řadu gramofonových desek a CD. Za dobu své existence přijal sbor mnohá pozvání k hostování, ale i k rozhlasovým a televizním natáčením (Festival ve Schwetzingenu, dále Berlín, Paříž, Řím, Praha, Benátky, Bejrút), ale procestoval též Pobaltí a Skandinávii, koncertoval v Kanadě, Izraeli i ve východní Asii.

Wolfgang Schäfer působil od roku 1982 do roku 2008 jako profesor oboru dirigování sboru na Vysoké škole hudby a múzických umění ve Frankfurtu nad Mohanem, a od roku 1982 do roku 1997 navíc, jako nástupce Helmuta Rillinga, coby sbormistr u Frankfurter Kantorei. Od roku 1985 pořádá každoročně se konající festival a sbormistrovské kurzy Staufener Musikwoche, od roku 2008 vede též nově založený Frankfurtský komorní sbor. Se svými soubory zvítězil na několika mezinárodních soutěžích a nahrál mnoho gramofonových desek i rozhlasových a televizních snímků.

Jako dirigent hostoval mimo jiné i v USA, Izraeli, Japonsku, Polsku, Lotyšsku a Portugalsku. Wolfgang Schäfer je často docentem a porotcem na mezinárodních soutěžích, sympoziích a mistrovských kurzech, např. v Itálii, Maďarsku, Rakousku, Estonsku, Kanadě a Koreji.

Pianista Jan Polívka se narodil v roce 1975 v Pacově, studoval na Pražské konzervatoři u prof. Františka Maxiána a od roku 1993 na Vysoké škole hudby a múzických umění ve Frankfurtu nad Mohanem u prof. Iriny Edelstein. Zúčastnil se mnoha mistrovských kurzů (L. Berman, E. Indjic, N. Akopian, J. Volkmann, V. Lobanov). V roce 1999 získal podporu Nadace Jehudi Menuhina. Jan Polívka koncertuje pravidelně především v Německu jako sólista na menších pódiích, komorní hudbě se věnuje se svými sourozenci.

Od roku 2002 vyučuje hru na klavír na Vysoké škole hudby a múzických umění ve Frankfurtu. Po studiu sborového dirigování u prof. Wolfganga Schäfera působí stále častěji i jako dirigent, především s Mezinárodním komorním sborem Frankfurt-Praha a Main Kammerochester.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)