Pozvánka na koncert pěveckých sborů

Srdečně vás zveme do Velké Lhoty, do zdejšího horního kostela Evangelického tolerančního oreálu, k dalšímu koncertu 6. koncertní sezóny.



Jitka Čudlá, neděle 22. srpna 2010
Magazín > Sborový život

Festivia Chorus

Koncert v sobotu 25. září 2010 (začátek od 19:30) bude věnován sborovému umění. Z Prahy přijede pěvecký sbor VOKS, který řídí Martina Spiritová. Koncert zahájí domácí pěvecký sbor Festivia Chorus za řízení Jitky Čudlé.

Na programu jsou skladby renesančních mistrů, ale také skladatelů 20. století. Celý koncert pak zakončí Biblické písně Antonína Dvořáka v úpravě pro sbor a varhany.

Komorní sbor VOKS (volné komorní sdružení)

Smíšený pěvecký sbor VOKS - Praha (Volné komorní sdružení) vznikl v roce 2001. Jeho členy jsou zpěváci různého věku a profesí. Repertoár sboru není blíže zaměřen. Sbor interpretuje hudbu všech období, i když spíše inklinuje k hudbě romantické a mladší. Neomezuje se na tvorbu čistě a capella, spolupracuje s četnými instrumentalisty a orchestry. Na repertoáru najdeme vedle děl autorů tzv. vážné hudby i kvalitní úpravy lidových písní všech národů. VOKS za dobu své činnosti vystupoval na samostatných koncertech s různým repertoárovým zaměřením v Čechách i v zahraničí, na profesionálních hudebních festivalech a benefičních akcích, zpíval pro Český rozhlas a Českou televizi. V červnu 2004 se sbor stal finalistou mezinárodní soutěže Svátky písní v Olomouci. V roce 2005 se zúčastnil mezinárodní soutěže Pražské dny sborového zpěvu a získal druhé místo v kategorii smíšené sbory vyspělé a zvláštní cenu poroty za interpretaci lidové písně. Pro Český rozhlas 3 – Vltava natočil Viernovu Mši cis moll a Horákovo Requiem. V roce 2006 sbor vydal své první CD s evropskými a jihoamerickými koledami. Od počátku jeho činnosti je jeho sbormistryní Martina Spiritová - Kvěchová. Mezi větší díla, která VOKS nastudoval, patří Faurého Requiem, Vierneho Mše cis moll, Mass for four voices W. Byrda, Mendelssohnův Eliáš, Horákovo Requiem, Poulencovy Vánoční moteta, Pärtovo Magnificat a další.

Festivia Chorus

Jsme komorní smíšený sbor, který sdružuje zpěváky z pomezí Jihočeského kraje a Vysočiny. Vznikli jsme na konci roku 2004, kdy jsme uspořádali 1. adventní koncert ve Velké Lhotě. Vzhledem k místu vzniku jsme tehdy přijali název Komorní sbor Velká Lhota. Název byl změněn v květnu 2007 na nynější "Festivia Chorus". Nový název je odvozen od latinského slova Festivitas, což znamená "radost, vtipnost, humor, pohoda". V současné době máme 15 členů.

Zkoušíme pravidelně každou neděli od 17:30 do 19:30 hodin ve Velké Lhotě. Náš repertoár zahrnuje renesanční madrigaly, duchovní hudbu stejného období i mladší, spirituály, lidové písně... Výhodou je možnost využití instrumentálních schopností jednotlivých členů sboru, případně jeho stálých spolupracovníků - varhany, flétny, housle, kytara, rytmické a bicí nástroje atd. Základem našeho zpívání je však zpěv a capella (bez doprovodu), který je prubířským kamenem každého sboru. Komorní charakter našeho sdružení vyžaduje precizní přípravu každého zpěváka.

V srpnu 2005 jsme založili občanské sdružení Komorní sbor Velká Lhota, které nemá na starosti jen provozní záležitosti pěveckého sboru, ale také organizaci koncertní sezóny ve Velké Lhotě, které se věnuje především naše sbormistryně se svým manželem - prezidentem našeho sboru.

V září 2008 jsme natočili naše první profesionální CD s názvem "Zpívání pro potěchu duše". V roce 2009 jsme participovali na natočení dalšího CD s názvem "Koncert pro varhany", kde je zachycen zvuk památkově chráněných varhan z horního kostela Evangelického tolerančního areálu ve Velké Lhotě.

Naší zakládající sbormistryní je MgA. Jitka Čudlá, absolventka oboru dirigování sboru na JAMU v Brně (prof. Lubomír Mátl). Více viz stránka "sbormistryně".

Za dobu našeho trvání jsme spoluúčinkovali s řadou známých osobností - byl to například nezapomenutelný Radovan Lukavský, Alfred Strejček a Jitka Molavcová, Ladislav Lakomý, basista Richard Novák, cimbálová muzika Hradišťan s uměleckým vedoucím Jiřím Pavlicou...

Přátelíme se také s řadou našich sborových kamarádů, se kterými jsme uspořádali řadu výměnných koncertů - jmenujme například Hradecké komorní tucteto, PPS Mladost Brno, Alikvotní sbor Spektrum Praha, KPS Ambrosius Hradec Králové, Pifferaios z Lázní Bělohrad, Musica Cantabile (Dobersberg - Rakousko)...


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)