Pěvecký sbor KOS Litomyšl v Montreux potvrdil své kvality

Pěvecký sbor KOS Pedagogické školy Litomyšl se na začátku měsíce května vrátil z koncertní cesty do Švýcarska. V rámci několikadenní cesty sbor v Ženevě uspořádal celovečerní koncert pro studenty tamního lycea a pro veřejnost. Vrcholem a hlavním cílem koncertní cesty však byla účast na mezinárodním festivalu sborového zpěvu ve městě Montreux.



Zuzana Fruniová, neděle 22. května 2011
Magazín > Sborový život

Pěvecký sbor KOS na švýcarské soutěži

„Posláním tohoto festivalu s velkou tradicí je možnost setkávání zpěváků z celého světa,“ konstatuje umělecký vedoucí KOSu Milan Motl. „Zvláštní atmosféra tohoto setkání a programy jednotlivých sborů slouží k poznání a obohacení znalosti písní jiných národů a porozumění mezi nimi,“ dodal sbormistr. Podle jeho slov patřila účast v mezinárodní soutěži k nenáročnějšímu prověření kvalit pěveckého tělesa za celé období působení sboru. Soutěžilo se totiž napříč kategoriemi, tzn. mládežnické sbory, smíšené dospělé sbory, profesionálové i neprofesionální zpěváci. „Ceníme si již samotné skutečnosti, že jsme byli na festival vybráni. Stalo se tak na základě nahrávky a dosažených výsledků, čehož si jako školní sbor velmi vážíme,“ míní sbormistr KOSu. Sbor pedagogické školy byl na prestižní festival vybrán v konkurenci dvaceti špičkových sborů z 12 zemí světa. Za všechny jmenujme například sbory z Izraele, Norska, Ruska, Filipín či Švýcarska. Být posuzováni nejen mezinárodní porotou, ale i znalým publikem bylo pro Kosáky hozenou rukavicí, kterou sice s respektem, nezbytnou odvahou, ale také s důvěrou ve své schopnosti zvedli. Povinnou skladbou nejenom pro sbor KOS, ale i všechny další smíšené sbory se stala náročná Virga Jesse Antona Brucknera. „Náš repertoár nebyl prvoplánově líbivý, ale jeli jsme na soutěž, kde hodnotila předvedené výkony především odborná porota. O to bylo nastudování skladeb a jejich předvedení pro zpěváky náročnější,“ uvádí Milan Motl. „Máme za sebou úspěchy z celostátních i mezinárodních klání, ale festivalu tohoto druhu jsme se ještě nezúčastnili. Vyrazili jsme, jak se říká, s kůži na trh.“ Mladí muzikanti v čele se svým sbormistrem neusínají na růžích, ale tvrdě pracují na tom, aby úroveň v migračním sboru byla stále kvalitní.

I ze švýcarského Montreux se nevrátili s prázdnou. Sbor KOS získal stříbrné pásmo. Zvítězil profesionální smíšený filipínský sbor Ateneo de Manila College Glee Club. Umístění za profesionálními zpěváky kvalitu studentského KOSu jistě potvrdilo. Vynikající úspěchy sboru stojí nejen na náročné přípravě, ale i na podpoře ze strany vedení školy, bez níž by se Kosáci nemohli prezentovat na žádné soutěži či kulturní akci. Základ sborové práce však vychází z kreativního a inspirujícího vedení sbormistra Milana Motla a v neposlední řadě z píle, schopností a chuti mladých zpěváků zpívat.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)