Ani po vítězství nepolevili sboráci v práci, blíží se koncert s Hradišťanem

21. srpna tedy přesně pět týdnů po návratu z Grazu, odkud přivezli titul mistra světa v kategorii duchovní hudby a šampiona Grand Prix v kategorii mládežnických sborů, začaly děti ze sboru Iuventus, gaude! opět pilně pracovat. Nejdříve se v Novém Městě pod Smrkem sešly čerstvé posily sboru, nováčci, kteří byli vybráni ze staršího přípravného sboru Amici, gaudete! Tři dny pilně cvičili nové skladby se sbormistrem Tomášem Pospíšilem a hlasovou poradkyní Luckou Jarešovou, zatím bez zbytku sboru.



Ivana Ullmannová, úterý 6. září 2011
Magazín > Sborový život

V Jablonci jsou na sbor Iuventus, gaude! hrdí

Václav Landovský / Iuvetus, gaude!

Poprvé se sbor nerozrůstá o děti bez zkušeností se sborovým zpíváním. Roky práce s malými dětmi od pěti nebo šesti let se nyní zúročily, takže do hlavního koncertního sboru přichází deset velmi šikovných a dobře připravených desetiletých nováčků. Ostatně to, že i Amici, gaudete! jsou chloubou jablonecké ZUŠ, se ukázalo už v loňském školním roce, když tato přípravka získala zlato nejprve v dubnu na pražské soutěži Zahrada písní a potom v červnu, kdy opět vyzpívala zlatou medaili na mezinárodní soutěži Svátky písní Olomouc v kategorii dětských sborů.

Když se k nováčkům připojil na dalších šest dní hlavní sbor Iuventus, gaude! s klavíristkou Janou Liškovou Kvochovou, ukázalo se k naší velké radosti, že tentokrát nás nečeká obtížné období náročného sezpívávání a hledání nového zvuku sboru. A navíc nás dospělé moc potěšilo i to, jak hezky starší děti nováčky přijaly a jako ochotně jim pomáhaly. Snad díky dozvukům radosti z Grazu je teď ve sboru krásná atmosféra i chuť do práce.

42 zkušených sboráků a 10 nováčků zpívalo při zkouškách i závěrečném koncertíku pro rodiče tak krásně, jako by spolu byli už nejmíň půl roku. Snad se tedy letos podaří vyhnout se každoroční bolesti všech dětských sborů, kdy se vždy na podzim po obměně sborů chytají snad všichni sbormistři za hlavu i za uši a doufají, že to přechodné období poklesu kvality rychle překonají.

Přestože se o plném zapojení nováčků uvažovalo až v průběhu školního roku, vůbec tak není vyloučené, že je diváci uslyší zpívat s celým sborem už 4. října od 18 hodin v jabloneckém divadle. Sbor totiž čeká výjimečný a podle skladeb, které děti na soustředění nacvičovaly, snad i výjimečně krásný koncert s muzikou Hradišťan Jiřího Pavlici. Určitě je na co se těšit. Čerství mistři světa se už těší. Na krásné lidovky, na muzikanty z Hradišťanu i na své diváky.

Vstupenky budou v prodeji od 19.9. pouze v kanceláři ZUŠ v Podhorské 47, tel. 488 880 300.

Závěrem ještě poděkování městu Jablonec, které splnilo svůj slib a 1.září pozvalo všechny členy sboru na tajný výlet, který byl odměnou za červencové vítezství. Z tajného výletu se vyklubaly rafty a opékání buřtů. Děti přijely nadšené, protože mohly být spolu a přálo jim i počasí.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)