Naše nejkrásnější koledy

Rozsáhlá publikace Pavla Svobody, sborník obsahuje 320 českých, moravských a slezských vánočních písní a koled představuje největší tuzemskou sbírku svého druhu, jaká kdy u nás byla vydána.



Pavel Svoboda, úterý 20. prosince 2011
Magazín > Zprávičky

Publikace Naše nejkrásnější koledy

Navazuje na menší autorův sborník Zpěvy doby vánoční a zároveň upozorňuje na souvislosti se sborníkem evropských vánočních písní Zpěvy vánoční Evropy (Triton Praha, 2007). Sbírka obsahuje písně harmonizované akordickými značkami, historicko-lingvistické poznámky a několik rejstříků. Je tedy použitelná jak pro domácí muzicírování, tak i pro další zpracování pokročilými hudebníky.

Užitečná publikace nejen pro sborové zpěváky

Nikdy mi nevadila vlastní neznalost lidových písní tolik, jako o vánocích. Možná proto, že to pro mě vždy byla doba příznivá pro chvilkové zastavení, rozhlédnutí a zjištění, o kolik se člověk marným spěchem ochuzuje. Příznivá snad i proto, že ten čas nejdelších nocí, kdy tma vyzývá lidskou duši ke ztišení, probouzí ve mně větší vnímavost pro jednoduchou hloubku krásy. Tou dobou bývá moje mysl zvláčněna pro zasetí věčně živé zprávy o Narození ...

Příběh o příchodu Krále lidských srdcí je oděn do pestrých šatů slov, zvyků, maleb a písní. Čím víc ho člověk přijímá, tím jasněji si uvědomuje svou vlastní chudobu, zároveň ale pociťuje touhu po tom, aby si duše co nejdéle zapamatovala hřejivé pohlazeni, které betlémská zvěst přináší.

Sbírka vánočních písní, vznikala pro přátele, kteří sdíleli mé vánoční pocity. Nedělá si nároky být vědeckým nebo folkloristickým dílem. Snaží se především spojit potřeby domácího muzicírování a práci s věrohodnými prameny. Obsahuje písně lidové a zlidovělé – a to pokud možno bez výraznějších textových úprav.

Smyslem mého několikaletého listování zaprášenými svazky našich knihoven a kostelních kůrů je jediné: dokázat, že jsme nesmírně bohatý národ, jemuž stačí jen chtít, a může plnými doušky svlažovat svou nynější prázdnotu odkazem předků, který nejen obdivujeme, ale i vděčně přijímáme jako dar a výzvu.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)