Gufo – nové dvojalbum litomyšlských KOSáků

Každý sbormistr a sborový zpěvák, který svoji profesi nebo koníčka bere vážně (a možná i nevážně) by si neměl nechat ujít poslech KOSího dvojCD Gufo. Smíšený pěvecký sbor KOS při VOŠP a SPgŠ Litomyšl je sborovému životu v naší zemi určitě dostatečně znám a u příležitosti svého teprve 10. výročí existence natočil již pátou desku, která hned při prvním mrknutí do bookletu zaujme množstvím natočených premiér, především skladeb současných českých autorů.



Lenka Lipenská, sobota 1. září 2012
Magazín > Studie a recenze

KOS během křtu svého nového dvojalba

Díky své umělecké úrovni, potvrzené řadou odborníků u nás i v zahraničí, se pěvecký sbor KOS může směle počítat k našim předním tělesům, snese srovnání i s vysokoškolskými soubory. Gufo je dvojalbem, které na svět přišlo po dvou profilových CD sboru, dále po natočeném Rockovém oratoriu Eversmiling liberty a po vánočním CD Čas radosti, veselosti. Hned od počátku života KOSáků mě zaujal nádherný kompaktní zvuk, náročný repertoár, muzikálnost, nadšení a radost vycházející z každého zpěváka. Vysokou úroveň si KOS udržuje i přesto, že se jedná o sbor migrační, kde v průběhu 10 let prošly sborem stovky studentů.

CD Gufo patří nejenom smíšenému sboru KOS, ale i Komornímu sboru KOKOS, složeného z nejlepších členů velkého sboru. Na obou deskách najdou milovníci sborového zvuku tvorbu renesanční a úpravy lidových písní, u KOKOSu navíc i sborový populár. KOSí deska zaujme premiérováním 5 náročných kompozic - Vanitas Jiřího Temla, jakoby na tělo šitou písní Kosí fox Josefa Stelibského v úpravě Luboše Hány a 3 skladby Jana Vičara. Interpretačně velmi náročný 21hlasý úvod písně Gorale přejde v témbrovou plochu provedenou s jistotou, až se posluchači tají dech. Strhující provedení vychází nejen ze zvyšujícího se tempa, hybnosti a narůstající dynamiky podpořené výkřiky textu, ale především z elánu, který vycítí posluchač ze zpěváků při jakémkoliv vystoupení. Technickou vyspělost, zvukovou kompaktnost i vysokou pěveckou kulturu předvádí sbor i v dalších premiérách Vičarových skladeb – nadchne strhující moravská lidovka Rež, rež, rež i nová píseň Vejr (Gufo), inspirovaná mateníkem a lidovými texty převážně z východních Čech. Opět zaujme narůstajícím pohybem při zachování tempa, mladickým elánem a dynamickým projevem sboristů. Za povšimnutí stojí i světoví skladatelé 20. a 21. století. Na desce najdeme Leavittovo Gloria, Twardowského Alleluia či skladby Józefa Świdera, Györgyho Orbána, pozornost poutá i Randal Stroop a jeho Jaremiášovy Lamentace.

Zážitkem je nejenom poslech CD, ale jakékoliv živé vystoupení KOSáků. Kromě technické úrovně (zvuk a intonace), zaujme nápadité ztvárnění s využitím lidových prvků, dynamický projev, vkusně a efektně zařazený pohyb a v neposlední řadě i výkon sbormistra Milana Motla. Účastnila jsem se křtu CD a při dramaturgicky pestrém koncertu se posluchači bavili živou radostnou interpretací, stejně jako uskutečněným nápadem studentů pořídit ke Kosímu foxu maskoty a přesvědčivě tak vtáhnout posluchače na vlnu krásného sborového muzicírování.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)