SBOR ROKU 2012: Iuventus, gaude!

Sbor Iuventus, gaude! z Jablonce nad Nisou byl Unií českých pěveckých sborů vyhlášen Sborem roku 2012 v kategorii dětských sborů. S jeho činností a dosavadními úspěchy vás seznámí sbormistr Tomáš Pospíšil.



Tomáš Pospíšil, čtvrtek 4. dubna 2013
Magazín > Sborový život

Iuventus, gaude!

Mám šestiletého synka, který rád objevuje svět a hrozně moc rád se učí... V Jablonci nad Nisou máme šest let dětský sbor, který rád objevuje svět a hrozně moc rád se učí...

Když jsem byl požádán o medailonek o našem dětském sboru, neustále se mi dralo na mysl toto přirovnání s mým synkem Štěpínem. Musela to být pro Unii odvaha ocenit titulem „Sbor roku“ tak mladý sbor. Kolik hvězdiček již vylétlo a zase zhaslo. Nebudou jablonečtí ve svém nezralém věku moc namyšlení? Když se vracím ke své úvodní větě, vidím svého Štěpína, který po mně zdědil neklid a touhu znát skutečnou pravdu života. Vidím, jak mu dělá dobře, když ho táta pochválí, ale namyšlený určitě není, protože je dítětem a hned si zas odběhne hrát... Kéž by žádný dětský sbor neztratil to pravé dětství nezatížené sobeckými ambicemi a závistí dospělých.

Iuventus, gaude! je šestiletý špunt, ale díky své chuti objevovat svět toho zažil již na svůj věk poměrně hodně. Zazpíval Svatému otci při návštěvě Prahy, zaimprovizoval si po čtyři podzimy s Jiřím Stivínem, se Štěpánem Rakem a s Hradišťanem, zamuzicíroval si autentického Handelova Mesiáše s Musicou Floreou nebo prožil Vánoce s Choreou Bohemicou a zazpíval si pravou lidovou Rybovku. Ale nejraději jezdí na vyučenou do světa. To nejcennější, co si přivezl, jsou ale zkušenosti a poučení. Iuventus se opět nejraději učí.. A to je podle mého deviza, díky které nehrozí, že by hned tak brzy musel vyhasnout, stejně jako by nemusel propadnout sebestřednosti těch sborů, kteří se již učit nepotřebují.

Iuventus, gaude! je ještě malý špunt, ale dětí má ve čtyřech odděleních už 170. Protože má štěstí na zázemí v jablonecké Základní umělecké škole a štěstí na spolupracovníky, kteří se nechtějí realizovat na dětech, ale dávají dětem mnoho zadarmo a to jen proto, že investici do dětí žádný politik ani ekonom neohrozí. Ačkoli si hned od počátku kladl vysoké interpretační a umělecké cíle, rozhodl se jít cestou zvuku dětských hlásků, které se příliš technicky neškolí. Nemůže dokázat, že je to správné, ale cítí, že je to krásné slyšet dětský hlas zazpívat stejnou barvou, jakou o přestávce promluví.

Se všemi soutěžními úspěchy se, jako správný šestiletý špunt, rád pochlubí, vždyť v Jablonci je tolik krásných dětí, kterým rodiče doma nezazpívají a které do sboru přitáhne jen touha po úspěchu. Ale Ti se brzy od Iuvenťáků dozví, že za úspěchem se do světa nejezdí. Hluboký a neomrzující svět nádherné dospělé muziky je to, co spojuje děti a jejich sbormistra - od spirituálů amerického mistra Mosese Hogana, až po ženské sbory našich velikánů Ebena, Hanuše a Lukáše. Přesto však světové soutěže tento mladý sbor miluje. Především pro to obrovské jeviště plné rozličných kultur a úrovní. To je sborová škola, pro kterou stojí za to přemlouvat sponzory, že se dnes v Jablonci vyplatí investovat do sboru stejně jako do fotbalu.

Každý další rok je náš mladý sbor novou příležitostí k objevování něčeho nového. Sezonu si, po pravdě řečeno, dopředu moc neplánujeme, spíše, zas jako to malé dítě čekáme, co nám cestou cvrnkne do nosu... Přesto však o nejbližší budoucnosti máme jasno. Koncem dubna budeme dotáčet naše druhé CD se soutěžními skladbami loňské výpravy na WORLD CHOIR GAMES za oceán, jehož součástí by měly být i lidové písně a spirituály. V létě se těšíme na teplo azurového moře ve francouzském Provence, kam jsme pozvaní na několik koncertů v rámci jihofranocuzského festivalu Choral International en Provence. Na podzim si rádi zamuzicírujeme oblíbené spirituály se Spirituál Kvintet a za rok si, doufám, s dalšími českými sbory společně zafandíme na další sborové olympiádě, která se tentokrát odehraje v Lotyšsku. Vždyť být svědkem vystoupení vynikajících čínských nebo jihoafrických sborů je povzbuzení mnohem silnějším, než radost ze samotných medailí.

Příklady a povzbuzení nás táhnou. Každý dobrý sprintér dosvědčí, jak je dobré mít před sebou na dráze někoho, kdo ho „táhne“ k cíli. Proto moc prosíme za dobrý příklad všechny ty, kteří už zpívají a obětují se dětem mnohem déle, než my. A samotným oceněním pak děkujeme za povzbuzení, které nám dává křídla pro tak nádhernou kombinaci, jakou jsou děti a hudba.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)