Závěrečný festivalový koncert Foerstrových Osenic v Sobotce

V sále sobotecké spořitelny se v rámci festivalu Foerstrovy Osenice 2014 v sobotu 31. května 2014 představily dva ze šesti zúčastněných sborů na přehlídce v Osenicích.



František Zumr, čtvrtek 26. června 2014
Magazín > Sborový život

Závěrečný koncert Foerstrových Osenic 2014 (Foto: Jan Matějka)

Nejprve to byl Pěvecký sbor Antonín Dvořák z Turnova. V jeho repertoáru byly a jsou dominantou Dvořákovy sbory. Nepovím ze Čtyř smíšených sborů, op. 29, které Mistr Dvořák právě tomuto sboru věnoval, zazněl odpoledne na přehlídce i zde. Dnes stojí v čele tohoto sboru mimořádná osobnost turnovského kulturního života, všestranný a pohotový klavírista, hudební skladatel a jazzmen Mgr. Bohuslav Lédl, ředitel ZUŠ Turnov a držitel Ceny města Turnova za rok 2007. Vedle Palestrinovy skladby Domine salvum fac a několika spirituálů uvedl s turnovským sborem i Gloria a Sanctus Z. Lukáše a spirituálně laděné sbory B. Lédla Cantate Domino a Benedictus a Agnus Dei.

Druhým sborem bylo Pěvecké sdružení Dalibor ze Svitav, řízené PaedDr. Miroslavou Ducháčkovou, které se už na odpolední přehlídce ukázalo jako vážný konkurent všem zúčastněným sborům co do všestrannosti repertoáru i co do kvality jeho zpěvu (zejména intonační přesnosti) a celkovému dojmu z vystoupení (radost zpěváků a zpěvaček ze svého zpívání). Skvělým výkonem byly rovněž i výkony obou sólistek Lenky Trejbalové ve skladbě A. Kupky Jesu dulcis a Evy Bauerové ve skladbě Calvina Cartera Good Night. Miroslava Ducháčková vede sbor Dalibor od založení v roce 1967 velmi úspěšně doma i v zahraničí. V roce 2010 ji byla udělena výroční cena klubu LAURUS za přínos k rozvoji sborového zpěvu ve Svitavách a stala se tak svitavskou osobností roku.

I v Sobotce se obě tělěsa na závěr sdružila ve společném zpěvu dvou sborů: Veru si ty, šohajíčku za řízení sbm. B. Lédla a Pijácké písně F. X. Thuriho za řízení pohotové sbormistryně M. Ducháčkové a doprovodu nástrojů PS Dalibor.

Touto krásnou tečkou byl uzavřen i letošní již 14. roč. Foerstrových Osenic. Velký dík za jeho uskutečnění patří nejen organizátorům, všem účinkujícím, ale i všem místním občanům, kteří pod vedením paní Věry Šedivé a Dobrovolného sdružení rodáků a přátel připravili tradiční milé přijetí v Osenicích. Ať žije 15. roč. tohoto jedinečného festivalu!


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)