Letní turné PS Dalibor po Itálii

Ve dnech 17.- 22.06.2008 odjel pěvecký sbor DALIBOR do Alessandrie v Itálii, kam jej pozval mužský pěvecký sbor ALPINI VALTANARO. Patří k asociaci Alpinů, horských vojáků, kteří se proslavili v bojích 1. i 2. světové války.



Iva Sedlická, Mirka Ducháčková, pondělí 3. listopadu 2008
Magazín > Sborový život

PS Dalibor

„ALPINI“ mají v kraji i po celé Itálii velmi prestižní postavení. Bylo to vidět od první chvíle, kdy se nás zástupci sboru a asociace ujali. Naše uvítání bylo velmi vřelé, a celý náš pobyt probíhal na velmi vysoké společenské i umělecké úrovni. Byli jsme přijati na radnicích několika měst, vždy starostou a nejvyššími představiteli města, a zároveň nejvyššími představiteli místních spolků, sdružení a kulturních institucí. Domy jsou zachovány v historickém stylu, stejně tak vybavení interiéru. Starostové nás radnicemi a paláci s hrdostí provázeli. Během bohatého perfektně připraveného programu jsme dále navštívili několik kostelů, které jsou v Itálii krásně vyzdobené, vždy s výkladem samotného představitele církve, muzea, např. muzeum a továrnu klobouků Borsalino, jejichž firma a značka je známá po celém světě, muzeum šampionů (cyklistika), zámek Piovera, kde nás přivítali a provedli samotní majitelé, pan hrabě s paní hraběnkou, viděli jsme typické italské paláce, díla mnoha výtvarných umělců, divadla, filharmonickou akademii, synagogu, dominikánský klášter, historická náměstí a mnoho dalších památek. Na mnoha místech jsme si zazpívali, vyzkoušeli jsme akustiku několika sálů, kostelů, nádvoří a náměstí. Všude se ihned zastavovali kolemjdoucí a během těchto improvizovaných vystoupení jsme vždy byli odměněni obdivem a potleskem. Italové nás provázeli svým krásným krajem od rána do večera. Dostali jsme spoustu dárků a drobných pozorností. Ochutnali jsme místní i italské speciality, jednotliví hostitelé se předháněli, kdo nám představí zajímavější menu. Součástí Monferratského kraje jsou i vinice, poznali jsme výrobu vína v Cellamonte a nechyběla ani tradiční degustace s představením toho nejlepšího v dané oblasti.

Nejdůležitější částí každého dne byl celovečerní koncert. Samostatně i společně s našimi italskými přáteli jsme vystoupili v kostelech Sv. Jana Evangelisty a Naší Paní Karminské v Alessandrii a na nádvoří zámku Piovera. Koncerty probíhaly na profesionální úrovni, zúčastnili se jich nejvyšší představitelé měst, církve a asociací, všichni nás i po koncertě oficiálně přivítali a strávili s námi celý společný večer. Posluchači na koncertech byli úžasní, atmosféra neopakovatelná, ovace a stálá přízeň nám vháněly slzy do očí. Na přání Mons. faráře a paní hraběnky jsme dokonce některé písně opakovali.

Z Alessandrie jsme odjížděli s pocitem, že jsme dobře reprezentovali Svitavy a naši zemi, a zároveň s pocitem obrovského závazku. Pěvecký sbor Alpini Valtanaro přijal naše pozvání k návštěvě Svitav a před námi je velký úkol. Chtěli bychom našim přátelům ukázat památky našeho kraje a alespoň částečně jim oplatit jejich vřelé přijetí a pohostinnost.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)