Iuventus paedagogica zve na velkolepý výroční koncert

Ženský pěvecký sbor Iuventus paedagogica srdečně zve na výroční koncert, jehož první část bude věnována 50 letům sboru. Ve druhé části pak zazní filmová hudba v podání Pražského filmového sboru a Pražského filmového orchestru. Koncert se koná v sobotu 11. listopadu 2017 od 19:00 hodin ve Velkém sále Paláce Lucerna v Praze. Jelikož sbor svoji činnost končí, jedná se o jedno z posledních rozloučení.



IP, pátek 10. listopadu 2017
Magazín > Sborový život

Iuventus Paedagogica

archiv sboru / Iuventus Paedagogica

Ženský pěvecký sbor Iuventus paedagogica svoji činnost končí po 50 letech úspěšného působení na české i evropské sborové scéně. 1. září 2017 začíná s dirigentkou Kamilou Tůmovou psát novou kapitolu svého života. V pozměněném složení a pod novým názvem Pražský filmový sbor Praha se bude věnovat současnému sborovému fenoménu – živé interpretaci filmové hudby (spolupráce sboru Iuventus paedagogica s Pražským filmovým orchestrem započala již v roce 2016).

Střípky vzpomínek na Iuventus Paedagogica

Z vyprávění vím, že hned prvním vystoupením po založení zazářil sbor jako meteor. Pak krůček po krůčku nabíral zkušenosti i nové členky a stával se známým a uznávaným hudebním tělesem. Koncertovali jsme hlavně doma, často jako hudební vložka při různých akcích, nebo při přátelských setkáních v sousedních zemích. Pak konečně přišel velký soutěžní festival v Corku. Všechno bylo nové, úžasné, cesta přes moře na trajektu, ubytování v rodinách, stovky soutěžících z celé Evropy, irské publikum, které na znamení uznání kromě aplausu i dupalo... Také nám zadupali! Domů jsme se vraceli šťastní a ověnčení prvním místem.

Po návratu jsme pokračovali v práci s novou chutí. Sbor i sbormistr – nebo sbormistr i sbor? umělecky vyzrávali a na festivalech jsme sbírali jedno ocenění za druhým. Příprava byla náročná – zkoušky trvající dvě a půl hodiny se konaly 2x týdně a ani nastudování skladeb nebylo vždy jednoduché. Ano, „Domine, non sum dignus“, stále to byla jenom řada not a tónů v každém hlasu, a pak najednou, v jednom jediném okamžiku do sebe všechno zapadlo a jakoby vyšlo slunce a skladba se zaskvěla v celé své kráse a jímavé naléhavosti. Asi hlavně pro tyto chvíle jsme zpívaly, pro to nádherné souznění s hudbou i navzájem mezi sebou. Věděly jsme, že naše zpívání dělá radost nejenom nám, ale i našim posluchačům. Může snad být větší uznání než slyšet, že naše deska přináší potěšení a úlevu těžce nemocné paní?

Koncertování, natáčení hudebních nahrávek, neustálé studium nových a krásných skladeb, setkávání s vynikajícími hudebníky i hudebními skladateli, nelze vzpomenout na vše, co jsme ve sboru za ta léta prožily. Ale nelze ani zapomenout! A proto nesmírné díky, pane sbormistře Koláři, paní sbormistryně Štíbrová a paní sbormistryně Tůmová. Jen díky vám jsme mohly být účastny na té nesmírně povznášející a obohacující činnosti, jakou je sborový zpěv. Děkujeme.

Pěvecký sbor Iuventus Paedagogica svou činnost končí, ale láska k hudbě a sborovému zpěvu zůstává. Ať je sborové zpívání všem, kteří se ho účastní, zdrojem radosti, poznání a šťastných chvil.

Drahomíra Hynková, členka sboru Iuventus Paedagogica


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)