Smíšený pěvecký sbor Fontána je tu už 50 let

Smíšený pěvecký sbor Fontána byl založen roku 1968 při Kulturním a společenském středisku v Mariánských Lázních. Letos tudíž oslaví „padesátku“! Profil sboru a krátké nahlédnutí do jeho historie nabízíme v tomto článku.



a, sobota 10. března 2018
Magazín > Sborový život

Fontána oslaví 50 let!

archiv sboru / Fontána

Od roku 1992 působí Fontána jako samostatné umělecké těleso a přijal název podle zdejší „zpívající fontány“. Od r. 1989 je jeho sbormistrem P. Urban, absolvent plzeňské konzervatoře. V minulých letech podnikl sbor úspěšné zahraniční cesty do Itálie, Německa, Rakouska, Velké Británie, Francie, Dánska, Polska a přivítal na domácí půdě mnoho zahraničních sborů. V současnosti má kolem 30 členů a sdružuje amatérské zpěváky a milovníky hudby různých povolání.

Repertoár sboru je velmi pestrý. Zahrnuje duchovní písně 15.-19. století, italské madrigaly, české a evropské lidové písně, americké spirituály, písňové cykly, operní sbory a cykly vánočních písní. Během své existence nastudoval sbor řadu rozsáhlých vokálních skladeb českých i světových autorů (A. Dvořák: Stabat mater, Svatební košile, Mše D-dur Lužanská; L. Janáček: Mše B-dur; Jan J. Ryba: Česká mše vánoční; Z. Lukáš: Missa brevis, vánoční mše Radujme se všichni v Pánu; M. Bok: oratorium Svatá Zdislava, Missa solemnis; J. Pavlica: Missa brevis, J. Haydn: Stvoření, A. Vivaldi – Gloria in D-dur; W. A. Mozart: "Spatzenmesse"- Missa brevis in C, Requiem, Korunovační mše, J. S. Bach – Velikonoční oratorium, L. v. Beethoven – Fantazie c-moll).

Sbor Fontána koncertuje se sbory z celých Čech i česko–německého příhraničí. Pravidelnou součástí jeho celoročního programu jsou kolonádní vystoupení při zahájení lázeňské sezony v Mariánských Lázních, adventní a vánoční koncerty. Sbor již 15 let organizuje Mariánský festival duchovní hudby. Dlouholetá je spolupráce sboru se Západočeským symfonickým orchestrem. Koncerty ve společenském domě Casino jsou vždy vyvrcholením koncertní sezony. Sbor také tradičně provádí Rybovu mši vánoční a pořádá Velikonoční koncerty.

V nejbližší době mohou posluchači Fontánu slyšet dne 30. března na Velký pátek, kdy provede Requiem W. A. Mozarta. Na sobotu 9. června pak připravuje slavnostní Setkání sborů Plzeňského a Karlovarského kraje v Mariánských Lázních.

Navštivte také stránky sboru a dozvíte se více.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)