Jarní tóny: Dětské sbory zazpívají v Českém muzeu hudby

V pátek 6. dubna se v Českém muzeu hudby uskuteční společný koncert Kühnova dětského sboru a pěveckého sboru Výšinka z Liberce. Akce se koná v rámci přátelského turné obou sborů, kdy se uskuteční koncerty v Praze a Liberci.



TZ, čtvrtek 5. dubna 2018
Magazín > Sborový život

DPS Výšinka

archiv sboru / DPS Výšinka (http://vysinka.devel.gfxs.cz)

Sbory se nejprve představí samostatným hudebním programem, zazní mimo jiné úpravy české lidové písně v úpravách našich předních skladatelů. Na závěr se děti z obou sborů spojí, aby provedly skladby, které zkomponoval český hudební skladatel a klavírista Jan Dušek (1985). Písně vznikly během spolupráce Jana Duška s dětským sborem Výšinka Liberec v letech 2013-2015.

Přípravné oddělení VS Kühnova dětského sboru řídí sbormistryně Mgr. Tereza Bystřická, dětský sbor Výšinka vede Mgr. Miloslava Čechlovská.

Srdečně zveme všechny děti, rodiče i širokou veřejnost. Koncert začíná v 18:30, vstupné je dobrovolné, adresa místa koncertu: České muzeum hudby, Karmelitská 388/2, Malá Strana, 118 00 Praha-Praha 1.

Dětský pěvecký sbor Výšinka

Dětský pěvecký sbor Výšinka působí na Základní škole Aloisina výšina v Liberci od roku 2001. V jeho třech přípravných odděleních (Lojzík, Mráček a Sluníčka) a koncertním sboru celkem zpívá téměř 120 dětí a mládeže ve věku 6 – 22 let. V jeho repertoáru jsou skladby starých mistrů, církevní hudba, lidové písně a v neposlední řadě i hudba 20.století, spirituály a sborové úpravy populární hudby.

Pěvecký sbor spolupracuje s koncertními flétnovými soubory naší školy Osminky, Notičky a Melody Faces a s dramatickým souborem Bezejména.

Kühnův dětský sbor

Kühnův dětský sbor byl založen roku 1932 Janem Kühnem, významným pěvcem, režisérem a sbormistrem. Vytvořil jej původně pro potřeby Československého rozhlasu v Praze. Pro své výjimečné kvality byl pak sbor roku 1952 začleněn k České filharmonii, jejíž součástí byl celých čtyřicet let.

Sbor patří dnes k nejvýznamnějším českým uměleckým kolektivům, známým nejen v Evropě, ale již na všech pěti kontinentech. Vystoupil v Japonsku, Spojených státech amerických, Kanadě, Mexiku, Singapuru, Malajsii, Jihoafrické republice či Austrálii a na Novém Zélandu. Za dobu své existence vychoval tisíce talentovaných dětí a naučil je lásce k hudbě a umění. Z jeho nejnadanějších členů vyrostli významní umělci a umělkyně – dirigenti, režiséři, skladatelé, pěvci i instrumentalisté. Svou tradicí a šíří svého uměleckého záběru je ojedinělou uměleckou institucí svého druhu nejen v České republice, ale i v Evropě.

Mimořádnou uměleckou pověst dokládají četná ocenění i oficiální pocty, jichž se tělesu dostalo, včetně European Grand Prix z roku 1998, absolutního vítězství na vysoce prestižní sborové soutěži ve španělské Tolose. Sbor je pravidelně zván na velké hudební festivaly a koncertní turné. Vedle samostatných koncertů spolupracuje systematicky s předními orchestry a operními scénami. Spolupráce s Národním divadlem v Praze, kde děti obsazují role v operách, trvá již od roku 1936.

Mezi největší úspěchy sboru patří účinkování v milánském divadle La Scala, Carnegie Hall v New Yorku, Čajkovského sále Moskevské konzervatoře, na festivalu Bregenzer Festspiele aj. Na svém kontě má Kühnův dětský sbor vítězství z řady mezinárodních sborových soutěží (Paříž, Princeton, Wuppertal, Tolosa, Arezzo), z nichž zejména trojnásobné vítězství na prestižní soutěži ve španělské Tolose v letech 1998, 2008 a 2013 představuje celosvětový unikát. Za svou existenci sbor zrealizoval přes 50 nahrávek české i světové hudby. Na svém kontě má také bezpočet rozhlasových a televizních snímků.

Kühnův dětský sbor má svůj výjimečný zvuk, který už na první poslech zaujme přirozeností dětských hlasů, čistotou a vytříbeností. Tyto vlasnosti jsou od samého vzniku sboru inspirací pro řadu vynikajících českých skladatelů k tvorbě přímo pro Kühnův dětský sbor. V současnosti sbor navštěvuje přes devět set členů, což z něj dělá největší sbor v České republice. Členská základna sboru je opravdu široká, děti jej navštěvují už od 3 let. Nejlepší koncertní oddělení sboru už se pak blíží věkem a zvukem spíše mládežnickému sboru.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)