Pražský filharmonický sbor odjíždí na turné v Izraeli

Pražský filharmonický sbor odjíždí na dvoutýdenní turné po Izraeli, kde bude účinkovat spolu s Izraelskou filharmonií pod taktovkou Gianandrey Nosedy. Během zájezdu vystoupí mezi 25. dubnem a 6. květnem 2018 v Tel Avivu, Jeruzalémě a Haifě na celkem deseti koncertech. Sbor si pro izraelské turné připravil Stabat mater Gioachina Rossiniho (1792–1868).



Tisková zpráva, čtvrtek 26. dubna 2018
Magazín > Sborový život

Pražský filharmonický sbor

archiv sboru / PFS

Stabat mater, mnohokrát opakované zhudebnění středověké sekvence pojednávající o utrpení Kristovy matky pod křížem, na kterém umírá její syn, napsal Rossini na objednávku nadšeného ctitele své hudby, madridského arcibiskupa dona Franceska Fernandeze Varely, s nímž se seznámil v roce 1831 během své cesty do Španělska. Geneze skladby je poněkud komplikovaná, obsahuje dvojí autorství (Rossiniho a jeho přítele, skladatele Giovanniho Tadoliniho) i velký soudní proces, který skladbu proslavil ještě před tím, než ji poznala veřejnost. V roce 1841 Rossini nahradil části složené Tadolinim svou hudbou a světová premiéra v pařížském Théâtre-Italien 7. 1. 1842 zahájila triumfální cestu Rossiniho Stabat mater do světa. Trvá dodnes.

Spolupráce Pražského filharmonického sboru s Izraelskou filharmonií tímto turné nekončí. V dubnu 2019 čeká sbor další zájezd do Izraele, kde vystoupí na šesti koncertech s Německým requiem Johannesa Brahmse pod taktovkou Manfreda Honecka.

Zřizovatelem Pražského filharmonického sboru je Ministerstvo kultury České republiky.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)