Výroční koncert - Než nám dětí do Afriky odletí

Na konci školního roku se již tradičně koná výroční koncert všech přípravných oddělení a také koncertního sboru Iuventus, gaude! v jabloneckém Eurocentru. Letošní setkání bylo ve znamení závěru roku, plného pilných příprav koncertního sboru před odletem do Jihoafrické republiky, kde se letos v červenci koná mezinárodní sborová olympiáda.



Kateřina Nora Nováková, sobota 7. července 2018
Magazín > Sborový život

IG! na výročním koncertě

Helena Kočová / Iuventus, gaude!

Proto také koncertní sbor IG! vystoupil na zahájení koncertu jihoafrickou motlitbou “Baba yetu”, doprovázenou rytmem perkusí. Sbormistr a hlavní myšlenkový vůdce zájezdu sboru do vzdálené destinace na druhou polokouli, Tomáš Pospíšil, představil přítomným v sále genezi celé myšlenky cesty do JAR. Poděkoval také všem přispěvším a podporujícím institucím, firmám i soukromníkům, kteří tuto cestu podpořili nejen svým zájmem o věc, ale zejména financemi tak, že je možné celý sbor na olympiádu a s ní spojené další téměř dva týdny krásného cestování a poznávání této vzdálené země uskutečnit. Poté sálem zazněly čtyři vážnější latinské liturgické skladby, které budou nedílnou součástí sborového soutěžního repertoáru.

Po mistrném výkonu nastoupili na pódium mladší zpěváci z přípravného sboru Liberi, gaudete! pod taktovkou nejmladší sbormystrině jablonecké ZUŠ Anežky Gráttové. Děti zazpívaly lidovou píseň “Já mám v levé noze” a Svěrákovu a Uhlířovu píseň “Náušnice z třešní”. Po nich se na pódium dostal chlapecký sbor za doprovodu Jany Liškové Kvochové, ovšem bez sbormistra, kterého stačili tito lumpové svázat za pódiem a za tento neblahý skutek museli briskně zazpívat tři písně - slezskou lidovou “Našel sem jo pytliček”, francouzskou píseň z chlapecké polepšovny “Vois sur ton chemin” a na závěr píseň “Změním se”...i když se opravdu asi ani do příště tito lotři s čistou duší nezmění… Po chlapeckém sboru přiskotačily na pódium roztomilé nejmenší děti z Pueri, gaudete! a pod taktovkou Blanky Šubrtové předvedly dvě lidovky “Andulko Šafářová a Ráda, ráda” a scénicky i zvukově zajímavou píseň s doprovodem kovových lžic “Koncert v kuchyni.” No a před přestávkou na pódium nastoupili vítězové z nedávné sborové soutěže v Olomouci - Amici, gaudete!, kteří zcela nečekaně za své zlato poděkovali svým sbormistrům Tomáši Pospíšilovi, Anežce Gráttové, korepetitorce Janě Liškové Kvochové a také hlasové poradkyni Aleně Tiché. V Eurocentru se pak představili židovským tancem s přáním pokoje “Hevenu shalom” a dalšími písněmi: “Cantate Domino, Ať smolařům je hej a I feel pretty”. Po přestávce následoval poněkud odlehčenější repertoár koncertního sboru v podobě pěti skvěle podaných spirituálů, které rozproudily celý sál.

A to se ke slovu dostali již hosté z daleké Ostravy - Dětské sborové studio Ostrava-Jih, konkrétně přípravný sbor Jižánek a koncertní sbor Ko-Ko. Ti představili v čele se sbormistryní Lenkou Velikovskou a Zdeňkem Ševčíkem ve zkrácené podobě s několika zdařilými alternacemi cyklus lidových a umělých písní v pásmu “Jarní tradice a zvyky”. Vyprávění jednotlivých měsíců se školačkou Niki bylo provázeno a prokládáno zpěvem, tancem, recitací a dalšími darmaturgickými složkami mnoha dětských účinkujících tak, že publikum v sále zcela zapomnělo na únavu a dokonce se i aktivně zapojovalo.

Na závěr koncertu zazněla společná píseň všech sborových dětí “Kozel” od Jarka Nohavici. Všichni tak odcházeli z koncertu nadšení a dobře naladění a ostravský sbor zůstal v péči dětí a rodičů z Amici, gaudete! na Jablonecku až do konce víkendu.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)