Nominace na výroční ceny UČPS! Tradičně velká konkurence i nový systém hodnocení

Nominace na národní sborová a sbormistrovská ocenění jsou zveřejněny a hodnotitelé mají opět nelehký úkol. Ze seznamu potenciálních kandidátů musí vybrat jen několik laureátů. Komu budou ocenění letos udělena? Jména laureátů se dozvíte nejpozději do poloviny března!



redakce, úterý 5. března 2019
Magazín > Sborový život

Ilustrační foto: Český akademický sbor

Z velkého počtu nominací, které podávají výbory Unie, zástupci oborových sdružení, vysokých škol a další uznávané kulturní instituce, je připraven užší výběr, z nějž komise vybírá jednoho, případně dva držitele příslušné ceny. O jednotlivých kandidátech je vedena rozprava, poté jim porotci anonymně přidělují body. Po sečtení bodů předloží předseda Hudební komise (aktuálně Mgr. Vít Aschenbrenner, Ph.D.) návrh Hlavnímu výboru, který ho potvrdí a výsledky oficiálně zveřejní. V letošním roce se poprvé uplatní nový model hodnocení, kdy každá z cen má svůj vlastní okruh porotců.

V jednotlivých kategoriích jsou nominovány za rok 2018 následující osoby a soubory:

Sbormistr junior - Cena je určena mladým sbormistrům do 35 let, jejichž úspěšná interpretační a organizátorská činnost výrazně přesahuje rámec jejich sboru, regionu.

Nominanti: Jan Jiráček, Jakub Pikla, Adam Sedlický

Cena Ferdinanda Vacha - Tato profesní cena je udělována v zájmu dalšího rozvoje neprofesionálního sborového umění s cílem zvýšit jeho společenský význam, a proto je určena především sbormistrům pracujícím s neprofesionálními sbory dospělých. Cena je udělována ve spolupráci UČPS a NČHF.

Nominanti: Dan Kalousek, Pavel Koňárek, Josef Zajíček, Jakub Zicha

Cena Bedřicha Smetany - Cena je nejvyšším národním sbormistrovským oceněním za celoživotní záslužnou činnost v oblasti sborového zpěvu.

Nominanti: Jindřiška Bohatová, Květoslava Folprechtová, Helena Halířová – Supová, Hana Homérová, Stanislav Machanec, Magda Martincová, Zdeněk Vimr, Ivan Zelenka

Sbor roku - Cena je udělována pěveckým tělesům za mimořádný umělecký úspěch, hudební počin, nebo reprezentaci české kultury v předcházejícím kalendářním roce.

Kategorie A (dětské sbory): Chorus puellaris (ZUŠ Černošice), Iuventus, gaude! (Jablonec nad Nisou), Jitřenka (České Budějovice), Královéhradecký dětský sbor Jitro (Hradec Králové), Páni Kluci (Litoměřice), PRIMAVERA (Brno)

Kategorie B (sbory dospělých): APS VŠB TU (Ostrava), Kolegium pro duchovní hudbu (Klatovy), Pěvecké sdružení moravských učitelů (Brno), Pěvecký sbor Imbus (Praha), Puellae cantantes (Litoměřice), Smíšený pěvecký sbor KOS (Litomyšl), Vokální skupina Bar-beans (ZUŠ Jirkov)


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)