Slavnostní koncert s představením 3. profilového CD "Den je krásný"

Pěvecký sbor Festivia Chorus natočil pro své příznivce toto své 3. profilové CD v únoru roku 2019. Srdečně vás zveme na křest našeho nového cédéčka, který se uskuteční v sobotu 21. září 2019 na naší "domovské scéně", tedy v horním kostele Evangelického tolerančního areálu ve Velké Lhotě u Dačic.



Radim Zenkl, neděle 11. srpna 2019
Magazín > Sborový život

Plakát

Radim Zenkl / Radim Zenkl

Oslavíme zde 15. narozeniny našeho sboru a moc nás těší, že jsme si sobě a hlavně vám, našim posluchačům, mohli nadělit tento hudební dárek.

Festivia Chorus a Radim Zenkl jako host.

Sobota 21. září 2019, 18:00 hodin, horní kostel, Velká Lhota u Dačic

A na co se vlastně můžete těšit? Stejně jako předchozí dvě CD vznikla i tato nahrávka jako souhrn toho nejlepšího za posledních 5 let. Uslyšíte tedy písničky, které se posluchačům nejvíc líbily. Cédéčko je rozděleno do čtyř částí, a kromě lidovek, duchovních i světských skladeb, na něm najdete poprvé i koledy a vánoční písně. Pár příkladů za všechny - Divokej horskej tymián od Pavla Lohonky Žalmana, Hallelujah od Leonarda Cohena, The Lion Sleeps Tonight z filmu Lví král, a další pecky. Tohle CD prostě nemůže ve vaší sbírce chybět!

Radim Zenkl

Kmotrem našeho nového CD a vzácným hostem našeho slavnostního koncertu je vynikající česko-americký multiinstrumentalista Radim Zenkl. S Radimem jsme se potkali na sborovém festivalu Bohemia Cantat v Liberci, kde spoluúčinkoval s Hradišťanem, a jsme moc rádi, že přijal naše pozvání.

Radim Zenkl je celosvětově uznávaným hráčem na mandolínu nejen pro svou technicky perfektní hru, ale též pro svůj novátorský přístup k tomuto nástroji. V jeho originální hudbě, v mnohém vycházející ze středoevropských kulturních kořenů, můžeme slyšet nejen prvky new acoustic music, ale i odkazy na vážnou hudbu, string jazz, flamengo, bluegrass, world music a další styly. Od roku 1989 žije v USA, kde již krátce po svém příjezdu spolupracuje se světovým mandolinistou Davidem Grismanem, na jehož prestižním labelu Acoustic Disc následně vydává invenční desku Galactic Mandolin. Následují tři další sólová alba, Radim nahrává a spolupracuje s hvězdami akustické scény. V roce 1992 se stal v USA mandolínovým šampiónem (tj. vyhrál tamější celoamerickou soutěž ve hře na mandolínu).

Často zaskakuje v mandolínovém kvartetu Modern Mandolin Quartet, světové formaci hrající vážnou muziku. V současné době vedle sólového koncertování vystupuje s kvartetem Festival Of Four, které se hudebně nachází na pomezí flamenca, vážné hudby a world music.

Kromě mandolíny hraje na mandolu, bezpražcovou mandolínu, irské bouzouki, mando-ukulele a další strunné i dechové nástroje, zvláště různé druhy fléten, jako jsou slovenská fujara, australské didgeridoo, irská píšťala, které třeba uplatňuje ve svých skladbách v netradičním spojení se smíšeným sborem nebo se smyčcovým kvartetem. Každoročně se vrací do Evropy, kde pořádá koncertní turné. V posledních letech také navázal úzké kontakty s českými interprety (hraje ve formacích Radim Zenkl & Europick), hostuje a nahrává s Hradišťanem, Vlastou Redlem,Vladimírem Mišíkem a skupinami Druhá tráva, Buty apod.). Úspěšná byla jeho vystoupení v pořadech České televize na Plovárně s Markem Ebenem a Noc s Andělem.

Svými netradičními přístupy výrazně posunul hranice využití mandolíny v moderní hudbě. Slovy Davida Grismana; “Radim v mnoha směrech znovuobjevil mandolínu”.

Radim Zenkl v pořadu 'Gejzír' České televize (2019):

https://www.ceskatelevize.cz/porady/10805121298-gejzir/219562235000007/video/680076

Radim Zenkl v pořadu ‘Na plovárně’ s Markem Ebenem:

http://www.ceskatelevize.cz/porady/1093836883-na-plovarne/204522160010024-na-plovarne-s-radimem-zenklem/

Radimovy stránky:

www.zenkl.com


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)