Druhý říjnový víkend patřil hudebním souborům seniorů

II. Národní setkání hudebních souborů seniorů

V sobotu 12. a v neděli 13. října probíhalo ve velkém sále Zpěváckého spolku Hlahol a na dalších místech v Praze Druhé národní setkání hudebních souborů seniorů. Vedle dvou koncertů a slavnostní bohoslužby se také uskutečnil historicky první seminář k tématu pěveckých sborů seniorů.



-cs-, pondělí 14. října 2019
Magazín > Sborový život

II. NSHSS

Jiří Volšický / ucps

Akci uspořádala Unie českých pěveckých sborů za podpory Ministerstva kultury a hlavního města Prahy.

Setkání se účastnilo 6 hudebních souborů z Čech, Moravy a Slezska. Na dvou koncertech se publiku představily všechny druhy pěveckých sborů (mužské ženské i smíšené). Mezi nimi také náš nejstarší ženský sbor. Jeho nejstarší člence, klavíristce a altistce Jaroslavě Tajovské je 93 let, současné sbormistryni Jarmile Vaisové je 90 let, ale určitě byste to do nich neřekli. S aktivně provozovanou hudbou se stárne pomaleji.

V rámci odpoledního koncertu bylo předáno nejvyšší sborové ocenění v ČR - Cena Bedřicha Smetany. Letos jej obdržela nestorka hlasové výchovy, brněnská pedagožka a zpěvačka paní Helena Halířová – Supová (1927).

Všechny zúčastněné soubory předvedly pěkně připravený hudební program, zasloužený potlesk a srdce publika si však získaly také radostí a entusiasmem, které z jejich vystoupení přímo vyzařovaly. Ke slavnostnímu vyznění akce významně přispělo i citlivé a inteligentní průvodní slovo moderátorky a pěvkyně Renné Nachtigallové.

Do programu setkání zasáhlo neplánovaně vyhlášení státního smutku. Z tohoto důvodu bylo zrušeno večerní společenské setkání sborů a přítomní uctili památku Karla Gotta krátkou vzpomínkou a chvílí ticha.

II. Národní setkání hudebních souborů seniorů zaštítili: předseda výboru pro kulturu MHMP Jan Wolf, hudební pedagožka Kateřina Hurníková a výkonný ředitel Źivota 90 Jan Lorman.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)