Zemřel dirigent a sbormistr Pavel Baxa

Po delší nemoci zemřel v Praze 6. dubna ve věku 69 let všestranný muzikant a dirigent Pavel Baxa. Naposledy v letech 2008 až 2012 působil jako korepetitor a dirigent v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích.



ČTK, pondělí 13. dubna 2020
Magazín > Zprávičky

Pavel Baxa

Petr Hasal

Pavel Baxa, který byl známý také jaké sbormistr, tenorista a instrumentalista, se narodil 9. ledna 1951 ve slovenské Kremnici. Studoval na Střední všeobecně vzdělávací škole v Trenčíně, později se vzdělával na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě a studia dokončil v roce 1977 na AMU v Praze. Již za svých studií působil v Pražském mužském sboru při Symfonickém orchestru hlavního města Prahy FOK, ve Vysokoškolském uměleckém souboru Univerzity Karlovy Praha, v Pěveckém sdružení Pražských učitelů a v Pěveckém sboru Československého rozhlasu Praha.

V roce 1978 nastoupil Baxa jako korepetitor a asistent dirigenta do Slovenského národního divadla v Bratislavě a o rok později jako sbormistr do Slovenského filharmonického sboru. Zájem o starou hudbu rozvíjel založením souboru Musica dulcisona. Zpočátku klubový program pro Hudební mládež přerostl v bohatou cestovatelskou koncertní činnost. Studium stylové interpretace v zahraničí nasměrovalo jeho další umělecké působení v komorním souboru Musica aeterna a v komorním souboru České filharmonie - Pražští madrigalisté, kde působil jako umělecký vedoucí, dirigent, zpěvák a instrumentalista.

Baxa dále krátce spolupracoval s Pražským filharmonickým sborem a s Pražským komorním sborem. V letech 1995 až 1997 byl sbormistrem Státní opery v Praze a zároveň manažerem, varhaníkem, cembalistou a tenoristou v orchestru Virtuosi di Praga. Nadále samostatně působil jako dirigent, sbormistr, tenorista a instrumentalista na domácích i zahraničních pódiích.

V letech 1999 až 2008 působil jako sbormistr a dirigent v Severočeském divadle opery a baletu v Ústí nad Labem.

Poslední roky života věnoval své rodině. ČTK o tom za pozůstalé informoval jeho syn, rovněž významný dirigent Norbert Baxa.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)