Haydnovy hudební slavnosti, koncert duchovní hudby

Přeštice, kostel Nanebevzetí Panny Marie, 20.9. 2020, 18.00hod

Na koncertě 27. ročníku mezinárodního hudebního festivalu festivalu zazní Missa Dei Patris Festivalis P. Guntera Jacoba.

Skladu provedou Kolegium pro duchovní hudbu Klatovy & Consortium musicum.



Vít Aschenbrenner, středa 16. září 2020
Magazín > Zprávičky

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Přešticích

Roy147 – Vlastní dílo / https://commons.wikimedia.org/

Provedení znovuobjevené Missa Dei Patris Festivalis (1725) P. Gunthera Jacoba, OSB, uskutečněné ve velkolepých prostorách přeštického poutního kostela. Jedná se o největší mešní kompozici českého barokního skladatele P. Gunthera Jacoba, OSB. (1685-1734), jenž pocházel ze sudetských oblastí jihozápadních Čech. Rodák z Gossengrün (Krajková) přirozeně lnul k česko-bavorskému pohraničnímu regionu. Hudební vzdělání získal v benediktinském klášteře Kladruby, později coby barokní poutník navštěvoval Pannu Marii Klatovskou (pobýval zde od 22. října do 29. listopadu roku 1731) a zavítal i do bavorského příhraničného mariánského poutního místa Neukirchen b. Hl. Blut.

Jacob získal hudební vzdělání v Kladrubském klášteře, který spravoval přeštické panství. Jeho skladby nepochybně patřily mezi repertoár provozovaný v přeštickém poutním kostele bezprostředně poté, co zde kladrubští benediktini v čele s řádovým skladatelem P. Bedou Muckem, OSB ustavili nový figurální hudební ansámbl, tzv. Chorus marianus.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)