Evropský festival duchovní hudby Šumava-Bayerischer Wald proběhne letos on-line

24. ročník mezinárodního hudebního festivalu tentokrát proběhne netradiční formou - ve virtuálním prostředí.

Na internetové platformě festivalu můžete zhlédnout zajímavé koncerty, ale také rozhovory s pořadateli akce a významnými osobnostmi reprezentující kulturu a společenský život regionu.



Vít Aschenbrenner, středa 26. května 2021
Magazín > Sborový život

Evropský festival duchovní hudby

archiv festivalu / http://fdh.klatovynet.cz/

Na přelomu letošního května a června se v pohraničním regionu Šumava-Bayerischer Wald již po čtyřiadvacáté koná stejnojmenný Evropský festival duchovní hudby. Tento festival organizovaný klatovským sborem Kolegium pro duchovní hudbu se díky svému trvání stal nedílnou součástí kulturního života tohoto regionu a jedním ze symbolů jeho směřování po roce 1989. Navazuje na zdejší bohatou tradici kulturního a hudebního života, jehož hlavními centry byly kostely pohraničních měst a obcí (Klatovy, Sušice, Bodenmais, Viechtach, Lam), ale také velkých krajských center (Plzeň, Straubing aj.).

Festival představuje významnou možnost prezentovat zejména český sborový zpěv a současnou sborovou interpretaci. Festivalové koncerty a vystoupení jsou pravidelně vyhledávány významnými českými sbory sbory (Jitříčko, Kühnův dětský sbor, Jitro, En Arché aj.), aby prostřednictvím festivalu mohly předvést své umění na obou stranách hranice. Festival se tak stal jednou z nejdůležitějších platforem prezentace české sborové interpretace v jihozápadních Čechách a v Bavorsku. Zásluhu na tom mají také bavorští spoluorganizátoři festivalu.

Coronavirová pandemie v loňském a letošním roce postihla sborový svět dosud nevídanou intenzitou. Tím, že sborový zpěv je jednou z nejinfekčnějších činností vůbec, byla všechna sborová tělesa přinucena po dobu mnoha měsíců přerušit své působení. Tato situace postihla také festival. Kompletně připravený XXIV. ročník musel být v roce 2020 zrušen a přeložen na následující rok, kdy organizátoři doufali v lepší podmínky. Jak známo, situace v první polovině letošního roku nebyla a dosud příliš není sborovému zpěvu nakloněna.

V podmínkách dlouhého pozastavení sborového zpěvu a kulturního života získávají podobné tradiční projekty jako je tento festival nesmírný význam coby symboly kulturního a hudebního života předcovidového období, jež usilují o udržení kontinuity kulturního dění v regionu také za současných nepříznivých podmínek. Jsme rádi, že festival takto vnímají jednotlivé festivalové sbory stejně jako jeho dlouholetí partneři a podporovatelé zejména z řad měst a obcí, kde byly v minulých letech festivalové akce pořádány.

Z těchto důvodů se organizátoři festivalu rozhodli většinu letošního XXIV. ročníku festivalu uskutečnit ve velké míře v on-line podobě. Vedle hudebních vystoupení jednotlivých festivalových sborů zde zazní také pozdravy zástupců hlavních festivalových partnerů a patronů (Plzeň, Klatovy, Sušice, Bodenmais, Viechtach aj.). Celkem čtyři festivalová vystoupení budou ve dnech 22.–30. května prezentována na YouTube kanál organizátora festivalu.

29.5.2021 Markovy pašije Johanna Sebastiana Bacha

30.5.2021 Koncert ke 150. výročí úmrtí klatovského skladatele Leopolda Eugena Měchury (1804–1870)

Druhá část festivalu v první polovině června pak bude ve znamení třech živých hudebních vystoupení konaných za dodržení přísných protiepidemických opatření. V neděli 6. června v rámci slavnostního otevření plzeňské katedrály sv. Bartoloměje zazpívá královéhradecký smíšený sbor JITRO, o týden později – 13. června – vystoupí klatovský komorní sbor Kolegium pro duchovní hudbu a komorní orchestr Consortium musicum na odpoledním koncertě v kostele sv. Martina na Hůrce u Klatov. Festival uzavře Slavnostní závěrečný koncert akademického roku konaný opět v plzeňské katedrále sv. Bartoloměje 16. června.

Podrobné informace o letošním festivalu naleznete na

Festivalové webové stránky

Program festivalu

Děkujeme vám za vaši dosavadní podporu a těšíme se na setkání s vámi v rámci letošních festivalových vystoupení.

Vít Aschenbrenner


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)