Před 80-ti lety se narodil prof. Lubomír Mátl.

Nedožité jubileum mimořádného umělce a člověka

Na profesionalitu, opravdové umění i vlídné lidství Lubomíra Mátla s láskou vzpomínají generace jeho žáků, sbormistrů i sborových zpěváků.

ČEST JEHO PAMÁTCE!



ČHS/-cs-, sobota 6. března 2021
Magazín > Sborový život

porf. Lubomír Mátl

Ondřej Staněk / ucps.cz

Prof. Lubomír Mátl (6. 3. 1941, Brno–9. 8. 2020, Praha) sbormistr, dirigent a hudební pedagog

Jeho rodiče i sourozenci se věnovali hudbě. Se sborovým uměním se začal seznamovat jako člen Brněnského dětského sboru vedeného Františkem Lýskem. Na brněnské konzervatoři studoval hru na varhany u Josefa Černockého, klavír u Viléma Vaňury a skladbu u Theodora Schäfera. Na JAMU absolvoval s vyznamenáním u Josefa Veselky obor dirigování sboru (1965) a u Richarda Týnského dirigování orchestru (1967). Zde pokračoval (1968–72) aspiranturou v oboru řízení sboru u Josefa Veselky. Během studií složil scénické hudby k činoherním inscenacím Ze života hmyzu, Maryša a dalším. Od roku 1963 byl sbormistrem Brněnského vysokoškolského sboru, po roce 1966 jeho uměleckým vedoucím; v této funkci pokračoval i po přejmenování tělesa na Brněnský akademický sbor (1970) až do roku 1982, kdy jeho vedení převzal jeho žák Petr Chromčák. V roce 1975 se stal členem, po půl roce sbormistrem a později také uměleckým vedoucím Pěveckého sdružení moravských učitelů (do roku 2015). Souběžně působil jako hlavní sbormistr s povinností dirigenta v Janáčkově filharmonii (1972–78) a ve Slovenské filharmonii, hlavní sbormistr v Pražském filharmonickém sboru (1981–92) a sbormistr v Pěveckém sboru Českého rozhlasu (1992–95). Jako sbormistr pravidelně spolupracoval s Rossiniho operním festivalem v Pesaru (Itálie), a to od roku 1983 a operním festivalem ve Wexfordu (Irsko) od roku 1995. V letech 1995–2000 spolupracoval s pěveckým sborem Radio France. Velmi početná jsou jeho hostování u předních českých i zahraničních sborů a orchestrů. Pravidelně spolupracoval s předními dirigenty, mezi nimiž jsou Václav Neumann, Zdeněk Mácal, Libor Pešek, Jiří Kout, Otakar Trhlík, Zubin Mehta, Claudio Abbado, Gerd Albrecht, Helmut Rilling, Erich Leinsdorf, Georg Solti, Leonard Bernstein a další.

S Brněnským akademickým sborem uvedl novodobé premiéry několika barokních kantátových skladeb a řadu premiér soudobých českých skladatelů, především z moravské oblasti. S Pěveckým sdružením moravských učitelů nastudoval a stále uvádí především stěžejní díla české sborové literatury 19. a 20. století včetně všech mužských sborů Leoše Janáčka. S Brněnským akademickým sborem a Pěveckým sdružením moravských učitelů získal řadu ocenění včetně prvních cen v domácích i zahraničních soutěžích – v Maďarsku, Itálii, Francii, Anglii atd. Jeho výkony jsou zachyceny na mnoha nosičích firem Supraphon, Panton, Deutsche Grammophon, Naxos, Fonitcetra a dalších.

Při provedeních starších vokálně instrumentálních skladeb (Zelenka, Ryba, Rejcha a další) často řídil celý interpretační soubor.

Lubomír Mátl začal působit pedagogicky na Janáčkově konzervatoři v Ostravě (1972–78) a současně na JAMU, kde pokračoval od roku 1994 jako docent a od roku 2007 byl profesorem. Souběžně přednášel externě dirigování a další předměty na pražské AMU.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)