OPERA NOTRE DAME NA FESTIVALU V ST. GALLEN

Pražský filharmonický sbor se v pátek 25. června 2021 představí v opeře Notre Dame Franze Schmidta na festivalu ve švýcarském St. Gallenu, kde hostuje pravidelně od roku 2009.



Mgr. Monika Havlová, čtvrtek 24. června 2021
Magazín > Zprávičky

Pražský filharmonický sbor

Pražský filharmonický sbor / Pražský filharmonický sbor

Letošní představení opery Notre Dame se sborem nastudoval sbormistr Lukáš Kozubík, který je s PFS na festivalu poprvé: „Přestože se nejedná o operu tzv. sborovou (s velkým zastoupením sborových výstupů), vyžadují jednotlivé pasáže vysoce profesionální těleso, schopné dostát požadavkům instrumentálního vedení hlasu a naplnit skladatelovu představu mohutného zvuku. Mám radost, že v symbióze s dirigentem Michaelem Balkem a za doprovodu Symfonického orchestru St. Gallen se nám to daří.“

Pozvání na operu Franze Schmidta přijala také velvyslankyně České republiky ve Švýcarsku a Lichtenštejnském knížectví, paní Kateřina Fialková, která se se sborem setká na závěrečném představení.

Ještě nedávno byl skladatel a (nejen) jeho opera Notre Dame pro mnohé i hodně poučené operní fanoušky velkou neznámou. Dokonce tohoto bratislavského rodáka některé hudební slovníky zcela zamlčují, i když se za svého života jako pokračovatel tradice Liszta, Brucknera a Mahlera dočkal velké společenské vážnosti, a dokonce čestného doktorátu na vídeňské univerzitě. Historický román Victora Huga, odehrávající se ve středověku za vlády Ludvíka XI., zaujal tehdejšího violoncellistu vídeňské opery při pobytu v Paříži a nápad napsat podle něj operu dostal při hostování Vídeňských filharmoniků pod taktovkou Gustava Mahlera právě zde.

Premiéra opery na festivalu St. Galler Festspiele: 25. června 2021, 21.00 hodin

Další představení: 26. 6., 29. 6., 2. 7., 3. 7., 7. 7., 9. 7.

Více o festivalu na stgaller-festspiele

Pražský filharmonický sbor


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)