Při dirigování sborů nachodím mnohdy i 14 kilometrů

Mladá slovenská sbormistryně přináší zkušenosti ze Španělska

Hostem festivalu hudebních souborů seniorů je Lucia Bérešová, úspěšná sbormistryně pěveckých sborů a hlasová lektorka slovenského původu, působící v Barceloně.



Dita Vojnarová ČRO Olomouc, pátek 1. října 2021
Magazín > Zahraničí

Lucia Bérešová

archiv L. B. / luciaberes.com

Dirigování je profese náročná fyzicky i psychicky. Potvrzuje to Slovenka žijící v Barceloně Lucia Bérešová, která říká, že si práci a všechny sboristy nosí domů. „Někdy se mnou spí i 250 lidí.“

Většinou se věnuje amatérům, často pracuje se seniory. Říká jim chlapci a děvčata, což je vždycky pobaví. „Mají hodně energie, velký zápal, spoustu lásky na rozdávání. Chtějí zpívat a mají na to dost času. Jsou to úžasní lidé,“ vysvětluje jedna z nejvýraznějších dirigentek své generace. Dokonce má sboristku, které je 93 let.

Lucia Bérešová pochází z vesnice Šuňava ležící pod Tatrami. Právě tady ve svých 14 letech s kamarádkou založila první sbor. „Jmenuje se Efata a funguje dodnes,“ těší ji.

Po absolvování prešovské univerzity si splnila sen a odjela studovat do Polska – do Bydhošti a Krakova. Následovaly kurzy ve Stockholmu. Aktuálně pracuje s 10 sbory a jedním orchestrem. Většina z nich je v Barceloně, kde Lucia už řadu let spokojeně žije, a jeho okolí, Revoice International Vocal Ensemble je sbor mezinárodní.

Lucie Bérešová vystoupí v pátek 1. listopadu v rámci veřejné debaty na IV. ročníku hudebního festivalu seniorů a povede odborný seminář pro sbormistry na ZUŠ v pražské Hostivaři.

Mgr. Lucia Bérešová, PhD., sa narodila na Slovensku, v Poprade, a aktuálne pôsobí v Barcelone. Ako dirigent debutovala vo veku 14 rokov so speváckym zborom v Šuňave. Absolvovala Prešovskú univerzitu, podiplomové zbormajstrovské štúdiá na Akademii Muzycznej v Bydgoszczy a doktorské štúdiá v disciplíne dyrygentura na Akademii Muzycznej v Krakove v Poľsku. Je absolventkou dirigentských kurzov Conducting 21C v Eric Ericson International Choral Center v Stockholme v triede Lone Larsen a André de Quadros a zúčastnila sa na mnohých ďalších majstrovských dirigentských kurzoch v Európe.

Počas svojho pôsobenia ako dirigentka spolupracovala s rôznymi zbormi z celej Európy. Prednáša a robí workshopy na témy ako Kreativita v speváckych zboroch a Práca so seniorským speváckym zborom na Medzinárodných sympóziách speváckych zborov (Cantus Choralis Slovaca 2018), Muzyczne Zmagania Seniorów (Poland 2017, 2018), Akademia Muzyczna Seniora 2016 (Poland). Každoročne robí workshopy v Španielsku, v Poľsku a na Islande.

Aktuálne diriguje spevácke zbory: ArtGentum Vocal Ensemble, Cor Polifonic Sagrada Familia, Unio Coral Centre i Energia, Orfeo Joventut Terrassenca, Cor de Creu Roja de Barcelona a Singfonia de Barcelona. Pracuje ako dirigentka v Aula de Musica Masafrets v Mataro a Escola Pia de Terrassa.

So zbormi vytvorila projekty:

Musical of musicals, Remember (Rock-pop), Barroc, Water music, Catalan Music, Contemporari aeteri, Travelling together, Taste the Music, Opera vs Musical.

Tiež je dirigentkou Revoice International Vocal Ensemble, s ktorým absolvovala úspešné koncerty v celej Európe a ktorý je ambasádorským zborom Europa Cantat a EXPO Milano 2015.

V Roku 2012 získala ocenenie Ateneu za hudobnú kreativitu.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)