Proběhl 49. ročník festivalu Svátky písní Olomouc

Od 3. do 4. června 2022 se v Olomouci konal tradiční mezinárodní festival pěveckých sborů, Svátky písní Olomouc. Jeho 49. ročník přivítal 15 pěveckých sborů z Maďarska, Polska, Slovenska a České republiky. Středobodem festivalového programu byla sobotní soutěž pěveckých sborů Mundi Cantant.Od 3. do 4. června 2022 se v Olomouci konal tradiční mezinárodní festival pěveckých sborů, Svátky písní Olomouc. Jeho 49. ročník přivítal 15 pěveckých sborů z Maďarska, Polska, Slovenska a České republiky. Středobodem festivalového programu byla sobotní soutěž pěveckých sborů Mundi Cantant.



Petr Hýl, čtvrtek 30. června 2022
Magazín > Sborový život

SPO2022_DPS Paleček

Vladimír Jagr / Svátky písní Olomouc

Setkání se vydařilo na jedničku - porota i odborná veřejnost si chválila kvalitu účastnických sborů. Však také nebylo uděleno ani jedno bronzové pásmo či čestné uznání. Kromě soutěže se pěvecké sbory představily na dvou velkých koncertech a předvedly se veřejnosti na pódiu na Horním náměstí. Slunečné počasí umožnilo vystoupit pod širým nebem, téměř všechny sbory využily veřejný prostor v centru města ke zpěvu. Město Olomouc tak opět po letech ožilo sborovým zpěvem.

V prvním kole soutěže Mundi Cantant porota nejvyšším počtem bodů hodnotila Dětský pěvecký sbor Paleček z Prahy, ženský sbor Gloria Brunensis z Brna, komorní sbor Les Sirènes z Bratislavy a Dívčí sbor Mládí z Jablonce nad Jizerou.Tyto čtyři sbory ostatním soutěžícím utekly o výrazné 3 body. Soutěžní porota, v čele s britskou sbormistryní Andreou Brown, se však rozhodla účastníky soutěže mile překvapit a do soutěže o Absolutního vítěze, jak se v Olomouci říká formátu tzv. Grand Prix, poslala všechny pěvecké sbory zlatého pásma. Viděli jsme tak trochu jiné zakončení festivalu, než jsme byli zvyklí. Všichni finalisté si kvalitou svého přednesu oproti prvnímu kolu polepšili. Porota, rozšířená o odborníky, kteří v minulých festivalových ročnících též soutěžní výkony hodnotili, vybrala za Absolutního vítěze téměř jednomyslně Dětský pěvecký sbor Paleček. Svátky písní Olomouc tak opět po šesti letech poznaly domácího vítěze. Pěvecký sbor pod vedením Šárky Mistrové zvítězil také v internetovém hlasování o Cenu publika.

Stejně jako řada dalších sborových festivalů se i Svátky písní letos potýkaly s nelehkou finanční situací. Festival se tentokrát konal bez finanční podpory města Olomouce, která v minulých letech byla značná. Nový pořadatel (od roku 2022 OLArt21, z. s.) tak musel hledat podporu jinde. Nakonec se našli sponzoři a partneři, kterým kultura není lhostejná, a ti tak umožnili, aby letos tradiční akce českého sborového kalendáře proběhla. Jak se v průběhu jara postupně ukázalo, nejistá podpora z veřejného sektoru není doménou pouze hanácké metropole, ale jedná se o obecný stav, kterému se budou pořadatelé sborových festivalů muset přizpůsobit.

Celý tým pracoval bez nároku na odměnu, z přesvědčení, že festival takového formátu stojí za to po ukončení činnosti předchozího pořadatele udržet. Tento duch se zcela promítl do celkové festivalové atmosféry. Níže citujme obdržené ohlasy:

“Úžasná atmosféra, vystoupení v krásných prostorách, vynikající výkony sborů z různých zemí světa a neskutečný zážitek pro všechny účastníky, to byl letošní ročník mezinárodního soutěžního festivalu pěveckých sborů Svátky písní Olomouc!”

Anna Grecmanová, Přelouč

“Děkuji celkově za organizaci soutěže! Byl to pro nás velký zážitek a výborná zkušenost. Přeji Vám mnoho sil do dalších ročníků! Těšíme se na příště.”

Dominik Pernica, Brno

“Gratulujeme k perfektní organizaci a skvělé atmosféře během festivalu.”

Iwona Matysiewicz, Lublin, Polsko

“Tento rok po těžkých covidových časech pro sborový zpěv ve skromnější podobě, ale opět skvěle zorganizovaný festival v krásném prostředí a velmi příjemné a přátelské atmosféře! Vše díky Petru Hýlovi a jeho týmu ze spolku OLArt21. Těšte se na další jubilejní 50. ROČNÍK!”

Milan Motl, Litomyšl

Jubilejní 50. ročník mezinárodního festivalu pěveckých sborů Svátky písní Olomouc se uskuteční v termínu 31. 5. - 4. 6. 2023. Pořadatelé budou přes léto pilně ladit festivalový program a akce, které v rámci oslav kulatého výročí festival doprovodí. Přihlášky budou spuštěny v září tohoto roku.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)