Páté Národní setkání hudebních souborů seniorů je úspěšně zakončeno

Odborná diskuse s hudebními vstupy, společný zpěv pod širým nebem a Velký koncert v pražském Hlaholu. To vše se uskutečnilo tento víkend k příležitosti Mezinárodního dne seniorů. Letošní ročník Národního setkání hudebních souborů seniorů přivítal celkem 10 seniorských sborů z celé České republiky. Významnou součástí akce bylo také předání Ceny Bedřicha Smetany.



Aneta Bóriková, středa 5. října 2022
Magazín > Sborový život

V. NSHHS 2022

Jan Malý / archiv NSHSS

Setkání bylo zahájeno streamovanou veřejnou diskusí v pátek 30. září. Pozice moderátora se ujal Jan Flemr a pozvání přijali čtyři odborníci zabývající se sborovým zpěvem a seniorskými aktivitami: děkan Pedagogické fakulty UK prof. PeadDr. Michal Nedělka, sbormistryně sborů Pueri Gaudentes a Pěvecký klub seniorů Retro (Praha) MgA. Zdena Součková, předseda Unie českých pěveckých sborů Mgr. Roman Michálek, Ph.D. a sbormistryně a vedoucí sekce UČPS pro seniorské sbory Mgr. Bc. Lucie Valentová.

Následoval pořad živých vystoupení a hudebních video nahrávek tří pěveckých sborů. Sbor Elpida (Praha) vystoupil pod vedením sbormistryně Elišky Radikovské, poté se představil Pěvecký sbor Dolinka (Havlíčkův Brod) s vedoucí Hanou Dolinskou a večer zakončil Pěvecký sbor seniorů Retro (Praha) se sbormistryní Zdenou Součkovou. Součástí streamovaného pořadu byla i video zdravice ředitele ŽIVOTa 90 pana Jaroslava Lormana.

Záznam celé páteční události naleznete zde: Seniorskesbory.cz nebo YouTube

Sobotní program byl zahájen Setkáním na Slovanském ostrově, kde společným zpěvem rozeznělo Prahu přibližně 180 zpěváků a zpěvaček. Vystoupilo devět českých pěveckých seniorských sborů.

Podvečer Mezinárodního dne seniorů, 1. října, oslavili všichni účinkující a návštěvníci Velkým koncertem v sále Zpěváckého spolku Hlahol, kde se uskutečnila přehlídka šesti pěveckých sborů:

Dobrovan (pěvecký sbor města Dobrovice z.s.) – sbormistryně Dana Ungrová, Academic senior Špalíček (Cheb) – sbormistryně Eva Kůrková, Seniorský pěvecký sbor Matylda a Tylda (Liberec) – sbormistryně Hana Nosková, Krnovský dámský sbor LEGATO (Krnov) – sbormistryně Zdeňka Odstrčilová, Smíšený pěvecký sbor Uničov – sbormistryně Květoslava Folprechtová, Jirkovské seniorky (Jirkov) – sbormistryně Eva Steinbachová.

Během koncertu bylo předáno nejvyšším národní sbormistrovské ocenění za celoživotní záslužnou činnost v oblasti sborového zpěvu – Cena Bedřicha Smetany. Letošní laureátkou se stala paní Magda Martincová, která se dlouhodobě věnuje práci se sbory jako sbormistryně i hlasová poradkyně a neodmyslitelně je spjata se sborovým a kulturním životem severních Čech.

Pátý ročník Národního setkání hudebních souborů seniorů uspořádala Unie českých pěveckých sborů ve spolupráci se Zpěváckým spolkem Hlahol. Setkání bylo realizováno s podporou Ministerstva kultury, Nadace Český hudební fond, Nadace život umělce, Městské části Praha 1. Akce se konala pod záštitou Ministerstva kultury, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, 1. místostarosty Městské části Praha 1 Petra Burgra, předsedy Výboru pro kulturní výstavnictví, cestovní ruch a zahraniční vztahy ZHMP Jana Wolfa, děkana Pedagogické fakulty UK prof. PeadDr. Michala Nedělky, Dr. a sbormistra a pedagoga prof. PeadDr. Jiřího Koláře.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)