Sbor Rosex oslavil pětařicátiny koncertem

Koncert sboru Rosex v libereckém Severočeském muzeu byl příležitostí k poděkování a ocenění dlouholeté sbormistryně Aleny Sobotkové, k ohlédnutí za pětatřicetiletou historií a také poodhalení budoucnosti sboru.



Pavel Polodna, čtvrtek 29. června 2023
Magazín > Sborový život

Koncert sboru Rosex

archiv UČPS / archiv UČPS

Historie libereckého sboru Rosex se začala psát v roce 1983 kdy Pavel Rozkovec člen sboru Kvintus sestavil sextet ROZSEX, tedy Rozkovcův sextet, Úplně první samostatný koncert proběhl pro oficiálního zřizovatele Elitex Chrastava v Chrastavském kinu, tehdy ovšem selhala propagace a koncert nakonec proběhl ve foyer pro dvě uvaděčky. Sbor dále vedl Jiří Rakušan společně s Alenou Sobotkovou. Krátkých vystoupení přibývalo a před prvním velkým vánočním koncertem v roce 1987 v naivním divadle členové Rosexu ukončili členství v Kvintusu. Konec roku 1987 je úplným osamostatněním Rosexu a k tomuto datu se proto vztahuje letošní třicáté páté výročí.

Rosex se dále početně rozrostl, pět let byl veden zároveň Alenou Sobotkovou a Martinem Veselým. Martin později založil sbor Colibet, do kterého odešla i část Rosexu a který velmi obohatil libereckou sborovou scénu.

Sbor působil poté výhradně pod vedením Aleny Sobotkové, získal ocenění na pěveckých soutěžích, koncertoval doma i v zahraničí, kromě vlastních koncertů se účastnil nebo přímo organizoval provedení větších děl v doprovodu orchestru, mezi nejúspěšnější jistě patřily mše Missa Brevis Jiřího Pavlici a Sunrise Mass Oly Gjeila.

Na slavnostním koncertu k pětařicátinám sboru zazněly skladby, které byly průřezem repertoáru sboru v čase i napříč žánry. Program koncertu vyvrcholil předáním Ocenění HV UČPS za přínos sborovému zpěvu sbormistryni Aleně Sobotkové z rukou paní Ivy Kubelkové, zástupkyně unie. V závěru koncertu Alena Sobotková pak symbolicky předala sbor Jarmile Benešové, která také sbor na tomto koncertu doprovázela na klavír.

S příznivci a přáteli se sbor rozloučil společným zpěvem současných i bývalých členů Rosexu.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)