Zemřel sbormistr, divadelní ředitel a předseda Liberecké oblasti UČPS Mgr. Pavel Žur,

S lítostí oznamujeme, že dnes, 27. června 2023, ve věku 57 let, nečekaně zemřel zakladatel a dlouholetý sbormistr Dětského pěveckého sboru Vrabčáci Pavel Žur. Za dlouholetou a obětavou práci pro sborové hnutí a kulturní rozvoj regionu mu patří velký dík.

Čest jeho památce!



-cs-, úterý 27. června 2023
Magazín > Zprávičky

Mgr. Pavel Žur

archiv P. Ž. / pavelzur.cz

Pavel Žur (5. května 1966 Jablonec nad Nisou – 27. června 2023[1]) byl český ředitel divadla, sbormistr, producent a regionální politik. Byl manažerem Městského divadla v Jablonci nad Nisou a také radním města Jablonce nad Nisou.

Poté, co odmaturoval na jabloneckém gymnáziu, vystudoval učitelství prvního stupně a hudební výchovu na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Od roku 1990 působil jako učitel a sbormistr úspěšného dětského pěveckého sboru Vrabčáci a později také jako předseda oblastního výboru UČPS v Liberci.

Od roku 1999 řídil Městské divadlo v Jablonci nad Nisou. V rámci mezinárodního studia získal diplom The Kennedy Center – arts management. V roce 2011 se stal zároveň ředitelem Městského Tylova divadla v Kutné Hoře. Kvůli souběhu funkcí byl však 27. června 2012 z kutnohorského divadla odvolán, to jablonecké řídil až dosud.

Byl členem Státního fondu kultury České republiky v letech 2011–2013. Byl producentem řady hudebních projektů často spojených s činností dětského pěveckého sboru DPS Vrabčáci. Například Hvězdy nad Ještědem – regionální soutěž zpěváků od roku 2010 – autorská dílna Petr Hostinský – Pavel Žur, Společně nejen na jevišti, Tříkrálové zpívání, Rodáci Jablonecka, Jablonecký hudební festival, Město plné tónů.

Spolupracoval s řadou předních umělců např. s Lucií Bílou, Bohušem Matúšem,David Deyl,Jan Smigmator, Evou Urbanovou, Peterem Dvorským, Jaroslavem Svěceným, Ivo Kahánkem.Vilém Veverka.

V roce 2017 realizoval mezinárodní hudební projekt Evropa náš domov – operní titul s představiteli – Stefan Kocán, Richard Samek, Marina Vyskvorkina, Pražská komorní filharmonie, Vrabčaci, Szymon Makowski.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)