Pueri gaudentes přivezli třikrát zlato z Belgie a ocenění z Anglie

Pražský chlapecký sbor Pueri gaudentes absolvoval na přelomu dubna a května dva festivaly – European Musical Festival for Young People Neerpelt a Cornwall International Male Choral Festival v Anglii.



Jan Kyjovský, středa 22. května 2024
Magazín > Sborový život

Pueri gaudentes u Stone Henge

Matěj Fendrich / Matěj Fendrich

Ve dnech 26.–29. dubna se Pueri gaudentes zúčastnili Evropského hudebního festivalu pro mladé v belgickém Neerpeltu. Soutěžili hned ve třech kategoriích a ve všech získali zlaté pásmo. „Byl to pro nás nezapomenutelný zážitek. Dokonale zorganizovaný 72. ročník festivalu měl nesmírně přátelskou atmosféru. To, že jsme mezi 92 sbory zaujali, potvrdil fakt, že jsme měli tu čest zahájit slavnostní koncert před 2500 účastníky. Opravdu úžasný a neopakovatelný zážitek pro všech 52 kluků! Musíme se tam vrátit!“ vzpomíná sbormistr Libor Sládek.

Krátce po návratu z Belgie čekal chlapce největší festival mužských sborů na světě, který se koná každé dva roky v anglickém Cornwallu (2.–6. května). Pueri gaudentes byli pozváni jako hlavní host festivalu a kromě účasti na vystoupeních měli možnost poznat krásy přírody i historické památky v jedinečné části Anglie. Domů si s sebou přivezli dvě čestné ceny – The Most Entertaining Youth Performance a The Best Youth Choir. „Máme za sebou 11 vystoupení. V průběhu jednoho dne nás čekala zpravidla dvě až tři vystoupení na různých místech, což bylo náročné. Nicméně energii, kterou jsme vynaložili, nám publikum vrátilo mnohonásobně. Na několika koncertech nás dokonce ocenili standing ovation po jednotlivých skladbách. To jsme ještě nikde nezažili! Chtěl bych vyjádřit vděčnost za pozvání na tak výjimečnou událost. V porotě soutěže zasedl sbormistr Jakub Martinec, který nás doporučil a na naší cestě doprovázel. Ačkoliv jsme se do soutěže přihlášeni nebyli, vyzpívali jsme si dvě ocenění.“ uvedl sbormistr Jan Kyjovský.

Sbor založila v roce 1990 Zdena Součková. Od té doby zpíval na třech kontinentech ve 20 zemích. Pravidelně spolupracuje s předními českými orchestry (Česká filharmonie, FOK, PKF…), sbory (Pražský filharmonický sbor, Kühnův smíšený sbor, VUS UK…) a dirigenty (Semjon Byčkov, Tomáš Brauner, Jac van Steen, Pietari Inkinen…) a účinkuje v operních představeních Národního divadla. Nevyhýbá se ani spolupráci s osobnostmi české populární scény (Vojtěch Dyk, Václav Neckář). V současné době sbor řídí Libor Sládek a Jan Kyjovský.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)