Pražské Vánoce 2003

Ve dnech 12.–14. prosince 2003 pořádala koncertní a cestovní agentura Club Tours Agentur pod záštitou Magistrátu hl. m. Prahy již 14. Mezinárodní festival adventní a vánoční hudby Pražské Vánoce 2003. Ve třech soutěžních kategoriích – dětské a mládežnické sbory do 16 let, sbory dospělých a folklorní soubory – se o umístění ve zlatém, stříbrném a bronzovém pásmu utkalo celkem 11 souborů z ČR, Slovenska a Singapuru.



Jiří Kolář, středa 4. února 2004
Magazín > Sborový život

Ilustrační obrázek.

Svým rozsahem spíše komorní festival měl velmi dobrou uměleckou úroveň, výbornou organizaci a radostnou vánoční atmosféru. Pořadatelé umožnili účastníkům vedle soutěžního vystoupení v sále Kulturního domu v Ládví v Praze 8 zazpívat si i na pódiu Vánočního trhu na Staroměstském náměstí, zúčastnit se zahajovacího koncertu vybraných pěveckých sborů "České Vánoce" v kostele sv. Šimona a Judy, vystoupit na přehlídkovém vánočním koncertu účastníků v Kulturním domě Ládví a zúčastnit se slavnostního vyhlášení výsledků s vystoupeními vítězných souborů a závěrečného společenského večera spojeného s rautem v pražském hotelu Olympik.

V kategorii sborů dětí a mládeže do 16 let získal přesvědčivé 1. místo ve zlatém pásmu Korálek Most (sbm. Dana Hodačová a Svatopluk Matějka). Sbor, který zpívá v obsazení tří dívčích a jednoho chlapeckého hlasu, zaujal v pestrém soutěžním programu působivým muzikálním provedením, velmi dobrou pěveckou technikou a hlasovou kulturou (Zvláštní cena poroty), spolehlivou intonací a vynikajícím rytmickým cítěním. Ve zlatém pásmu se v této kategorii umístily ještě atraktivní středoškolský sbor Dunman Secondary School Choir Singapur (Zvláštní cena poroty za dramaturgii soutěžního vystoupení a za přesvědčivý dirigentský výkon) a znamenitý dětský pěvecký sbor "Slavíčci" ZUŠ Klapkova, Praha 8 (sbm. Alice Stavělová).

Těsně pod zlatým pásmem zůstal ve stříbrném pásmu pravidelný účastník pražských sborových soutěží, stále se lepšící Štývarům dětský sbor DDM Třinec (sbm. Alena Kostková). Radost však udělal porotě i komorní Dětský sbor "Leknínek" ZŠ Heřmanův Městec (sbm. LUdmila Štěpánová), který svým vystoupením prokázal, že i na základních školách lze vybudovat solidní pěvecký sbor. Některé interpretační rezervy (v pěvecké technice, intonaci, využití dynamických možností a vytvoření potřebného výrazu) má ještě Českolipský dětský sbor (sbm. Petr Novák).

V kategorii sborů dospělých zvítězil jednoznačně slovenský komorní smíšený sbor Chorus minor při ZUŠ Levoča (sbm. Mária Kamenická). V soutěžním vystoupení, které by po dramaturgické stránce sneslo větší tempový a dynamický kontrast a snad i náročnější obtížnost, představil všechny své přednosti: příjemný, kultivovaný zvuk, velmi dobrou pěveckou techniku, výbornou intonaci, ale především nádhernou práci s hudební frází.

Do stříbrného pásma zařadila porota mladý slovenský smíšený sbor Cantica nova Trnava (sbm. Gabriel Kalapoš). V zajímavém, někdy ale až příliš náročném soutěžním programu (I. Hrušovský: Rytmus) překvapil sbor dobrou pěveckou technikou, snahou o působivý výraz, ale i malým využíváním slabších dynamických odstínů a střídavého dechu. V tomtéž pásmu se umístil i pražský komorní smíšený sbor Labyrint (sbm. Lenka Charvátová-Štukheilová). Spíše tradičně volený, technicky méně náročný repertoár neumožnil sboru ukázat všechny jeho současné kvality. Bronzové pásmo přiřkla porota sympatickému slovenskému smíšenému sboru Stilla pectus Štúrovo (sbm. Katarína Pappová).

Soutěž uzavřel svým vystoupením Folklorní soubor Levočan při ZUŠ Levoča (ved. Tatina Stanislavová a Ladislav Lisovszki). V pásmu "Od Lucie do Vianoc, každá noc má svoju moc" nadchl jak jeho tematickým zaměřením, tak i nápaditou choreografií a typickým folklorním zpěvem a získal zaslouženě zlaté pásmo. Jeho slavnostní festivalová tečka byla zároveň pozváním na příští ročník tohoto festivalu, k jehož realizaci můžeme již dnes popřát pořadatelům mnoho úspěchů.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)