Královéhradecké slavnosti sborového zpěvu se blíží

Hradec Králové v prvních květnových dnech přivítá v reprezentativních prostorách královéhradeckých koncertních síní a chrámů bezmála dva tisíce sborových zpěváků. Ti představí své umění náročným posluchačům nejen v Hradci Králové, ale i v dalších městech Východních Čech.



Eva Brandejsová, čtvrtek 15. dubna 2004
Magazín > Sborový život

NULL

K účasti na festivalu Královéhradecké slavnosti sborového zpěvu se dosud přihlásilo téměř 40 tuzemských i zahraničních sborů.

Již jen několik málo týdnů nás dělí od velkého hudebního svátku. Metropole východních Čech se ve dnech 7. – 9. května 2004 stane dějištěm festivalu Královéhradecké slavnosti sborového zpěvu. K účasti na jeho prvním ročníku se k dnešnímu dni přihlásilo 37 pěveckých sborů, z toho sedm zahraničních z Maďarska, Slovenska, Německa, Nizozemska, Francie a dva sbory z Polska.Celkově se festivalu aktivně zúčastní přibližně jeden tisíc dvě stě dvacet pět pěvců. V prvním festivalovém dni se budou moci sborovým zpěvem potěšit i posluchači v dalších městech východočeské oblasti : v Náchodě, Jičíně, Hořicích v Podkrkonoší, v Rychnově nad Kněžnou, Litomyšli a Semilech.

Zajímavostí pro občany města Hradce Králové bude možnost poslouchat sborový zpěv na několika stanovištích přímo v ulicích, respektive na schodištích významných městských budov. První večer festivalu bude v Hradci Králové navíc zpestřen provedením náročné skladby se závažným tématem, zaměřeným proti atomové hrozbě v podání špičkového dětského sboru Jitro se sbormistrem prof. Jiřím Skopalem a japonskou mezzosopranistkou Yoko Saito. Autorem skladby, která nese název Věčná duha, je Japonec Nakomura.

V sobotu 8. 5. se rozezní zpěv ve čtyřech hradeckých chrámech současně. Dětské sbory se budou prezentovat na dopoledním matiné ve velkém sále Adalbertina. Největší lahůdkou ovšem bude večerní slavnostní koncert v kongresovém centru Aldis. Toto významné kulturní zařízení celý festival zastřešuje. Ing.Petr Švihlík, ředitel Občanského sdružení Královéhradecké sborové slavnosti, je spolu s Mgr.Jitkou Hajžmanovou hlavním organizátorem této obří pěvecké akce. Na večerním koncertu se představí zahraniční sbory s typickými ukázkami hudební kultury svých zemí, poté vystoupí spojené dětské sbory s Jeremiášovou směsí lidových písní. Vyvrcholením bude provedení 2. a 4. věty Smetanovy České písně a sboru Proč bychom se netěšili z opery Prodaná nevěsta. Poslední jmenovanou skladbu bude zpívat současně přibližně devět set padesát pěvců ze zúčastněných smíšených a dětských sborů.

Dne 9.května budou mít občané centra Hradce Králové hezkou příležitost ke zpestření nedělní dopolední procházky. V 10 hodin na závěr Královéhradeckých slavností sborového zpěvu zazní vybrané sborové skladby na Masarykově náměstí za doprovodu Posádkové hudby.

Umělecké vedení festivalu v čele s jeho prezidentem prof.Jiřím Skopalem a uměleckou ředitelkou PaedDr.Danou Ludvíčkovou věří, že festivalové dění přispěje k dalšímu rozvoji sborového zpěvu a jeho zpřístupnění široké posluchačské veřejnosti.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)