Zájezd PDS IUVENTUS CANTANS PARDUBICE

na Taiwan, do Hong Kongu a Číny

Ve dnech 22. 07. až 5. 8. 2004 absolvoval PDS IUVENTUS CANTANS umělecké tourné do hlavního města Taiwanu - Taipei, do Hong Kongu a do města Shenzenu v Číně. Tento velkolepý zájezd měl tři části.



Vlastislav Novák, pondělí 14. března 2005
Magazín > Sborový život

Ilustrační obrázek.

První zastávkou byla účast na mezinárodním festivalu „5th Taipei International Choral Festival“, který pořádala Státní filharmonie Taipei a Taiwanská Nadace pro kulturu a vzdělávání. Na tento festival byly pozvány pouze 3 sbory mimo asijský kontinent – z Ameriky Aequalis Cantans Venezuela, z Austrálie The Australian Voices, a z Evropy Pardubický dětský sbor IUVENTUS CANTANS. Samozřejmě, že z asijské provenience to byl hostitelský sbor Taipei Philharmonic Chorus a Taipei Philharmonic Orchestra, dále Formosa singers, Batavia Madrigal Singers Indonesia, Incheon City Chorale South Korea a dva domácí sbory - Miaoly Children´s and Women Choir a Wanfang High School Choir.

Pardubický sbor zde absolvoval celkem 7 festivalových koncertů, z toho dva ve velkolepém koncertním sále pro 2330 diváků – National Concert Hall a další ve festivalových městech Toufen a Taoyuan. Velice zajímavý byl benefiční koncert v nemocnici National Taiwan University Hospital a ve specializované škole estetiky a vzdělávání Hinschu High School. Celý festival měl vysokou uměleckou úroveň a byl zajímavou přehlídkou kultury různých světadílů. Zatímco ostatní sbory měly velice specifické programy, věnované spíše úzce vymezené tématice – například australský sbor zpíval pouze současnou moderní tvorbu 20. a již 21. století, tak repertoár ostatních sborů byl víceméně národního a folklorního charakteru.

Náš IUVENTUS CANTANS měl na základě požadavku pořadatelů připravený široký program 42 skladeb od renesance, baroku, klasicismu, romantismu až po 20.století (Gallus, Bach, Händel, Beethoven, Mozart), lidové písně a spirituály i populární muzikálové melodie. Samozřejmě v programu byla věnována pozornost hlavně autorům roku české hudby (Smetana, Dvořák, Martinů). Tím, že jsme byli schopni postavit 4 druhy programů přehlídky evropské a české hudby, získal náš sbor vysoký kredit. Nejlepším důkazem toho byla zasloužená pozornost pořadatelů, odborníků a všech ostatních účastníků. Většina dirigentů a kritiků i festivalových hostů nám brala noty přímo z rukou a všechny 4 tituly našich CD byly okamžitě rozprodány. Škoda, že jsme měli jen 210 kusů! Samozřejmě, že se nám dostalo řady dalších zajímavých pozvání.

Druhá část zájezdu byla již poznávací a trochu oddechová. Dva dny jsme pobývali v okouzlujícím městě Hong Kongu, které má zcela zvláštní, neopakovatelnou atmosféru. Zejména vidět jej z vrcholu Victoria Peak (552 m), odkud je jako na dlani! 99letá koloniální nadvláda Velké Britanie do roku 1997 je v tomto městě znát na každém kroku. Je to mraveniště lidí všech ras a národností a dnes celé souostroví o počtu ca 6 milionů obyvatel ročně navštěvuje kolem 12 miliónů návštěvníků - turistů a obchodníků a managerů z celého světa.

Třetí část zájezdu jsme prožívali již v Číně. Avšak v těsném sousedství Hong Kongu, dvaapůlmiliónovém městě Shenzenu. Toto město bylo vystavěno za posledních 25 let a je možno říci, že je to "výkladní skříň" moderní Číny. Je to středisko elektroniky a moderního průmyslu, kam se za prací sjíždí denně 5 miliónů lidí. Našim hostitelem byla společnost FOXCONN vyrábějící elektroniku, zejména počítače a mobilní telefony, která m.j. má svou filiálku v našem městě Pardubice. Samotný hlavní závod je sídlem této celosvětové firmy a je městem ve městě, kde pracuje více jak 80.000 zaměstnanců, s veškerou moderní vybaveností a „Baťovským stylem“ řízení. Sešli jsme se zde rovněž s primátorem Statutárního města Pardubic, panem Ing. Jiřím Stříteským, který zde byl na oficiální návštěvě a zúčastnil se společně s primátorem města Shenzenu našich koncertů. Oba koncerty byly skutečným zážitkem. Na prvním koncertu jsme zpívali pro 4 tisíce mladých lidí, převážně zaměstnanců hostitelské firmy. Druhý koncert byl pro speciální školu estetiky a humanitních oborů, - High School Shenzen, která nás překvapila znamenitým dívčím sborem.

Celého zájezdu se zúčastnilo 32 zpěváků ve věku od 12 do 17 let, několika zkušených absolventů sboru a pedagogického doprovodu, včetně uměleckého vedení. Trasa celé cesty měřila kolem 25 tisíc kilometrů, absolvovaných letadly z Vídně přes Bankog, Taipei, Hong Kong a zpět a autobusem do Shenzenu a zpět. Honoráře za všechny koncerty byly použity pořadateli na hrazení pobytu v nejexkluzivnějších hotelích v Taipei, Hong Kongu a Shenzenu.

Co bylo vedle uměleckých a poznávacích zážitků na zájezdu krásné? Setkávat se denně s naprosto pozitivními lidmi, kteří se na vás neustále usmívají se vstřícností, jak by vám mohli pomoci. Bylo to skutečně nádherné!


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)