Společné slovensko – české koncerty

PPS Mladost Brno se sbormistryní Katarínou Mašlejovou hostil v nedávných dnech v Brně Ženský sbor Českého spolku na Slovensku z Košic, který umělecky vede Mgr. Oľga Varínska. Při této příležitosti Mladost uspořádala dva společné koncerty a procházku městem Brnem (viz. foto) se zasvěceným výkladem o jeho historii i současnosti od kolegy ze sboru Vladimíra Zavřela.



Milena Kočárková, pátek 18. listopadu 2005
Magazín > Sborový život

První koncert se konal dne 11. 11. 2005 v Brně, v Husově sboru na Botanické ul. a druhý 12. 11. 2005 v kapli Sv. Kříže v zámku Slavkov u Brna.

Program Ženského sboru z Košic byl vhodně přizpůsoben českému posluchači, zazněly m.j. sbory Antonína Dvořáka, písně J. L. Zvonaře, Jaroslava Ježka a několik českých a moravských lidových písní v úpravě. Sbor, jehož součástí je vynikající ženské trio K. Heumannová, M. Haberlandová a M. Petrócziová, podal výkon, který byl nadšeně přijat brněnským i slavkovským publikem.

PPS Mladost pro tyto dva večery zvolila provedení spirituálů v úpravě pro pěvecký sbor, některé s doprovodem klavíru a bubnů. Sbor, jako již tradičně, ve svém domácím prostředí sklidil velký úspěch.

Na ukončení obou koncertů zazněly dvě společně provedené skladby, a to Mozartovo Ave verum corpus a český anonym Svatý Václave. Zvláště závěrečný svatováclavský chorál zazpívaný unisono oběma sbory, vyzněl velmi působivě a mezi všemi přítomnými se dala vycítit radost z tohoto česko – slovenského souznění.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)