Pěvecký sbor Gymnázia Strakonice

gymnaziální smíšený sbor • Strakonice


založen v roce 2000

40 členů

středoškolský sbor

zřizovatel Gymnázium

Marcela Miková
Máchova 174
38601 Strakonice



Umělecké vedení

Kronika sboru


2023

listopad

Mezzochori - celostátní přehlídka
Hradec Králové, CZ

Zvláštní cena za stylové provedení skladby H.L. Hasslera Tanzen unc Springen



2023

duben

Mezzochori
Praha, CZ

Zlaté pásmo a zvláštní cena za dramaturgii soutěžního vystoupení




2022

duben

Istra Music Festival
Poreč, HR




2020

Čestmír Stašek ukončil činnost jako umělecký poradce




2019

listopad

Eversmiling Liberty - studenti Sametu
Praha, CZ





2019

duben

Istra music festival
Poreč, Chorvatsko, HR



2018

listopad

Opava Cantat 2018
Opava, CZ

Zlaté pásmo a Zvláštní cena za kultivovaný kompaktní zvuk sboru.



2017

listopad

Opava Cantat
Opava, CZ

Zvláštní cena za muzikální projev.



2017

duben

Istra music festival




2016

Opava Cantat
Opava, CZ

Stříbrné pásmo a zvláštní cena za dramaturgii soutěžního vystoupení v kategorii A, smíšené sbory s povinnou skladbou



2016

Regionální kolo Opava Cantat
Praha, CZ

Zlaté pásmo s postupem do celostátniho kola v kategorii A, smíšené sbory s povinnou skladbou





2014

Opava Cantat 2014
Praha, Opava, CZ

Zlaté pásmo, Zvláštní cena za dramaturgii soutěžního vystoupení v kategorii 1.



2013

červen

Další sezóna za námi

Tradičním Letně podvečerním koncertem v Kapitulní síni Strakonického hradu zakončil Pěvecký sbor Gymnázia Strakonice svojí další koncertní sezónu. Koncert byl - jak je v Kapitulní síni zvykem - plný dobré nálady, publikum vstřícné, zpěváci naladěni, hostující kapela Ádh Mór ZUŠ Strakonice sladěná, zkrátka šlo o další vydařený koncert.
V letošním roce jsme vyrazili na festival do chorvatské Poreče (Istra Music Festival), který můžeme dalším sborům vřele doporučit. Ubytování pěkné, stravování luxusní, koncerty v nedalekém kongresovém sále hojně navštěvované, času na výlety a procházky po břehu moře dostatek. Závěrečná návštěva Benátek byla už jen třešinkou na dortu.
Teď už se těšíme na nový školní rok, který zahájíme koncertem ve Valdštejnské zahradě v Praze. A pak už začneme pilně nacvičovat do Opavy na další ročník přehlídky Opava Cantat.



2013

Istra Music festival
Poreč, HR



2013

Opava Cantat - regionální kolo
Rokycany, CZ

zlaté pásmo s postupem



2013

Opava Cantat - Celostátní přehlídka středoškolských pěveckých sborů
Opava, CZ

stříbrné pásmo v kategorii kategorie A



2012

Opava cantat
Opava, CZ

Zvláštní cena poroty za příkladnou práci s mládežnickým sborem




2011

červen

Pěvecký sbor Gymnázia Strakonice se vrátil z festivalu Alta Pusteria

Těsně před půlnocí v neděli 26. června přistál u strakonického gymnázia autobus plný notně unavených, ale spokojených zpěváků Pěveckého sboru Gymnázia Strakonice. Vrátili jsme se ze 14. ročníku mezinárodního festivalu „Alta Pusteria Internationalchoirfestival“, který se koná každý rok v Jižním Tyrolsku – v nádherných kulisách italských Dolomit.
O oblíbenosti tohoto festivalu není pochyb – byli jsme tam již potřetí a opět se vše vydařilo. Absolvovali jsme tři koncerty, jeden festivalový průvod, dvě dlouhé cesty autobusem, dvě dost krátké noci v penzionu, slyšeli asi dvacet dalších sborů, v průvodu jsme jich viděli dokonce 84, zazpívali si na náměstí s dalšími 3200 zpěváky z celého světa píseň „Signore delle cime“, poskytli interwiev izraelskému sboru, který jsme dojali naším předvedením písně Radhalaila a zazpívali si celý sborový repertoár na noční procházce nad vesničkou Rasun, kde jsme bydleli.
Velký ohlas měla naše dudácká kapela (jsme asi jediný gymnaziální sbor, který má vlastní dudáckou muziku – děkuji tímto panu Bohuslavu Šabkovi a Patriku Ředinovi) a závěrečné taneční vystoupení našich chlapců při písni Tancuj, tancuj.
Kromě zpěvu jsme si našli čas i na obdivování krás Dolomit. Pobyt jsme zahájili procházkou kolem jezera Pragser Wildsee a ukončili výjezdem na horu Croda Rosa a malou okružní tůrou pod jejím vrcholem. Počasí nám přálo, nezmokli jsme ani nikdo nedostal úpal. Únavu hlasivek jsme zaháněli lišejníkovými pastilkami.
Velké poděkování patří městu Strakonice a Jihočeskému kraji, kteří naši účast finančně podpořili. Díky tomu mohli jet na festival všichni členové sboru. A věřím, že se na festival za dva či tři roky rádi podívají znovu.




2011

Zahrada písní
Praha, CZ

stříbrné pásmo v kategorii kategorie 13-18 let



2011

14th Alta Pusteria International Choirfestival
Alta Pusteria, IT



2010

červen

"...to máme mládež!"

to byl název prvního celovečerního koncertu Pěveckého sboru Gymnázia Strakonice, který jsme si nadělili k 10. výročí naší sborové činnosti a k 90. výročí založení školy.
Připravili jsme program z nejoblíbenějších skladeb všech generací, které se ve sboru vystřídaly. Do programu jsme zařadili i ukázku toho, jak to vypadá na zkoušce, aby publikum vidělo, že koncert je výsledkem obrovské dřiny, odříkání,......
Na programu nemohla chybět Bohemian Rhapsody ani závěrečná Tancuj, tancuj s naší jedinečnou choreografií.
Program zpestřila mužská sekce vlastní verzí písně Lollipop a dívčí osazenstvopskladbou "I will follow him".
Ohlas u publika byl skvělý, některým se prý i lépe spalo (tedy až doma, ne na koncertu).
Takže za deset let znovu.
Marcela Miková



2010

březen

Pěvecký sbor Gymnázia Strakonice na Gymnasia Cantant

Po několika letech jsme se znovu přilásili na Gymnasia Cantant. Protože v Jižních Čechách se regionální kolo pro malý počet přihlášených sborů nekonalo, vyrazili jsme do Prahy. Přiznáme se, že jsme tentokrát soutěžní repertoár nepilovali tak, jak jsme to dělali dříve, protože chystáme velký koncert a máme tedy plné ruce práce. Proto jsme do soutěže vybrali osvědčené a mnohokrát zazpívané skladby, které stačilo jen oprášit. Nejeli jsme s úmyslem vyhrát, ale zúčastnit se, neudělat ostudu, poslechnout si ostatní a navšítit matičku Prahu. Možná tato nestresující filosofie zabrala,protože se nám zcela nečekaně podařilo regionální kolo kategorie B vyhrát. (Takže Jihočeši vyhráli středočeské kolo.) To nám udělalo obrovskou radost. Už se moc těšíme do Opavy. Marcela Miková



2010

Celostátní přehlídka středoškolských pěveckých sborů, regionální kolo
Praha, CZ

Zlaté pásmo s postupem kategorie B



2010

Celostátní přehlídka středoškolských pěveckých sborů
Opava, CZ

Cena za kultivovaný sborový projev



2010

výměnný pobyt se sborem Cornelius Burgh Gymnasium
Erkelenz, DE



2009

listopad

Adventní vystoupení

Pěvecký sbor Gymnázia Strakonice nebude o adventu zahálet. Nejprve zazpívá v neděli 29. listopadu v 17 hodin v kostele sv. Markéty ve Strakonicích, kde bude zapálena první svíčka na městském adventním věnci. Hned následující středu 2. prosince se koná tradiční Vánoční koncert pěveckých sborů v Domě kultury. Po malém odpočinku bude následovat tradiční vystoupení v mateřské školce U Parku, kde máme již osm let nejvděčnější publiku. V sobotu 19. prosince v 16:30 si zazpíváme v Praze na Staroměstském náměstí (snad tam moc nenastydneme) a v neděli 20. prosince pojedeme do Českých Budějovic, kam nás pozvala Canzonetta na svůj vánoční koncertu. V lednu si nejpovedenější vánoční písně natočíme na plánované CD a budeme se věnovat přípravě koncertu k 10. výročí sboru.



2009

březen

Jarní minisoustředění

Pěvecký sbor Gymnázia Strakonice měl opět po půlroční pauze, která uplynula od října, kdy jsme byli ve Střelských Hošticích, soustředění. Tentokrát jsme ovšem nikam nejeli, ale „soustředili“ jsme se na místě, kde trávíme skoro nejvíc času – ve škole.
V sobotu v jednu hodinu se všichni sešli před školou, na zádech batohy, někdo měl navíc deku, někdo spacák a karimatku… Ihned jak jsme se ve škole „zabydleli“, následovala hlavní náplň soustředění. A to sice: nácvik písně od Queen - Bohemian Rhapsody a dodělání písní na dubnovou soutěž.
Začali jsme tedy po hlasech nacvičovat zbytek Rhapsody, který jsme ještě vůbec neuměli, a pak jsme ji zkusili dát dohromady s klavírem, který je v této písni velmi složitý a kterýžto Filip, jeden ze členů sboru, skvěle nacvičil. Ovšem Kuba přišel s tím, že se kytarová sóla naučil podle originálu na elektrickou kytaru. Naše sbormistryně z toho původně nebyla nadšená, ale když to Kuba zahrál dohromady s Filipem, všichni z toho byli úplně uneseni a jednomyslně souhlasili.
Večer, když už jsme měli Bohemian Rhapsody z velké části nacvičenou, jsme si ve vestibulu nahráli na video všechny písně, které máme zpívat na soutěži. Pak jsme si objednali pizzu. Jedna pizzerie už bohužel pro naší velkou objednávku neměla místo, tak jsme museli jinam :-) Když pizza dorazila, posadili jsme se do třídy a promítali si video z vestibulu, abychom zjistili, kde děláme chyby a mohli je případně opravit nebo vylepšit.
Poté následovala až do noci zábava, hrálo se na kytaru (dřevěnou i elektrickou, ale ta druhá byla velmi populární :-) ), bavilo se, koukalo se i na video z italského festivalu Alta Pusteria, na kterém jsme byli minulé léto nebo na pohádky o tučňáčkovi… :-) Druhy zábavy byly opravdu různé, ale zábava byla opravdu zaručená… :-) Spát se šlo asi kolem čtvrté po skupinkách asi deseti lidí (kteří ve třídách postupně přibývali nebo ubývali :-) ) do různých tříd…
Vstávalo se asi v 9 hodin, ale většina vstávala s podivem o hodně dřív… A kdo chtěl, mohl si dojít pro snídani do Kauflandu :-)
Zhruba v 10 hodin byla závěrečná dvouhodinová zkouška, při které jsme zjistili, že Bohemian Rhapsody už po pár dalších normálních zkouškách budeme moci zařadit do našeho repertoáru… Takže hlavní úkol byl splněn + každý zažil jistě něco navíc, takže jsme se mohli s klidem rozejít do našich domovů, abychom zde strávili klidné nedělní odpoledne a pak se opět vrátili na místo, kde jsme trávili víkend… :-)



2009

Zahrada písní
Praha, CZ

stříbrné pásmo v kategorii v kategorii 3



2008

červenec

Festival v Itálii místo vysvědčení

Již po druhé jsme se s Pěveckým sborem Gymnázia Strakonice vydali na festival Alta Pusteria do Jižního Tyrolska. Zatímco spolužáci doma nemohli usnout hrůzou z nadcházejícího vysvědčení, my jsme ve čtvrtek večer nasedli do autobusu a těšili se do Alp. Ráno jsme jsme přistáli u krásného jezera Pragser Wildsee, které jsem celé obešli, abychom rozhýbali těla ztuhlá dlouhou cestou. Dva odvážlivci se ve vodě s teplotou asi 10°C smočili. My ostatní jsme se zatím na břehu jezera nasídali a už byl čas jet se ubytovat do hotelu v městečku Villabassa. Hotýlek byl příjemný a před námi celý den volna. Odpoledne jsem se zašli podívat na náměstí, kde začalo první vystoupení osmi sborů, abychom se naladili na naše večerní vystoupení v krásné Mahler Hall v Dobiaccu. Zde jsme zazpívali 2 písničky, stejně jako ostatních 10 sborů. Věřím, že naše vystoupení s dudáckou kapelou si budou všichni pamatovat. Stejně jako druhý den, kdy jsme vystupovali se čtyřmi dětskými sbory v sále v Sestu. Zde z nás již spadla úvodní nervozita a závěrečnou Dudáckou suitu jsme si náležitě vychutnali. Po poledni jsme vyrazili za hranice do Rakouska, kde bylo vystoupení pod širým nebem. V krásné scenérii zazpíval každý sbor tři písně, prohlédl si starý mlýn, ochutnal místní speciality a jelo se do San Candida k slavnostnímu průvodu. Děkuji Lence a Renatě, které i při půlhodinovém volnu před průvodem statečně vláčely městem dudy, aby nás pak doprovodily při průvodu a v čele sboru svou hrou strhávaly pozornost okolostojících. Večerní volno jsme využili k návštěve kostela ve Villabasse, kde se konal koncert duchovní hudby. Inspirováni jsme pak v muzicírování pokračovali do pozních téměř ranních hodin.
Neděle patřila slavnostnímu zakončení, ze kterého jsme pospíchali k blízké lanovce. Ta nás vyvezla k rodinnému centru, kde se všichni dostatečně vyřádili na houpačkách, prošli jsme si krásnou trasu s mnoha výhledy a vše zakončili zmrzlinou.
Cesta domů proběhla stejně hladce, jako cesta tam. Po příjezdu jsem přeci jen rozdala vysvědčení, která na mě čekala v temné sborovně a začala se těšit na první zkoušku sboru v září.
Děkujeme Jihočeskému kraji, městu Strakonice a dalším sponzorům, bez jejichž pomoci bychom nikam nejeli a řidičům firmy Triotour za velice příjenou cestu.
Marcela Miková



2008

11th Alta Pusteria International Choirfestival
Alta Pusteria, IT





2007

CD Pěvecký sbor Gymnázia Strakonice 2007 (Nadační fond Gymnázia Strakonice)



2006

9th Alta Pusteria International Choirfestival
Alta Pusteria, IT



2005

Gymnasia cantant
Praha, CZ

zlaté pásmo v kategorii kategorie B



2005

Gymnasia cantant
Brno, CZ







2004

Choir Olympics
Bremen, DE

účast v rámci mezinárodního sboru Vocalissimo



2004

Choir Olympics
Bremen, DE

stříbrný diplom v kategorii kvalifikace kategorie sborů mládeže






2003

Gymnasia cantant
Praha, CZ

zlaté pásmo v kategorii kategorie B



2002

mezinárodní sbor Vocalissimo
Brémy, DE



2002

mezinárodní sbor Vocalissimo
Pasov, DE



2002

mezinárodní sbor Vocalissimo
Freistadt, AT



2000

Sbor byl založen roku 2000.



2000

Mgr. Marcela Miková, Ph.D. zahájila činnost jako hlavní sbormistr



2000

Mgr. Miroslav Žitný zahájil činnost jako sbormistr



2000

Čestmír Stašek zahájil činnost jako umělecký poradce



Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)