Laudate musicam

Ve dnech 15. a 16. dubna 2005 se konal v Olomouci již 3. ročník festivalu olomouckých sborů Laudate musicam. Festival pořádá Akademický sbor Žerotín ve spolupráci s Moravskou filharmonií Olomouc.



Markéta Kvapilová, pondělí 23. května 2005
Magazín > Sborový život

Ilustrační obrázek.

První koncert se uskutečnil v chrámu sv. Michala, kde posluchači vyslechli díla výhradně s duchovní tématikou v podání Olomouckého komorního sboru (sbm. Petr Šumník), Chorus Mauritiensis (sbm. Tomáš Klásek) a sboru Collegium vocale (sbm. Růžena Saligerová). Na závěr koncertu zaznělo společné Alleluja z oratoria Messiah G. F. Händela.

Druhý večer nabídnul divákům zcela odlišný program. Komorní pěvecký spolek Dvořák (sbm. Jan Gottwald) se zaměřil na tvorbu A. Dvořáka, následující Pěvecký sbor Gymnázia v Olomouci-Hejčíně (sbm. Lenka Mlynářová) zase odlehčil večer výběrem světových muzikálových a populárních písní. Mužský pěvecký sbor Nešvera (sbm. Josef Srovnal a Milan Kotouček) a Moravské mužské pěvecké sdružení (sbm. Pavel Majer) přednesli díla českých skladatelů. Spojené mužské sbory pak zazpívali píseň J. Nešvery – Moravě.

Festivalový program zakončil již tradičně Akademický sbor Žerotín (sbm. Pavel Koňárek) skladbami českých autorů 20. století.

Celkem se 3. ročníku zúčastnilo osm olomouckých sborů. Sboristé tak měli jedinečnou příležitost vyslechnout své kolegy a navázat nové kontakty. Koncerty byly přístupné veřejnosti a všechna vystoupení byla oceněna upřímným potleskem. Věříme, že při konání dalšího ročníku se bude festival těšit ještě většímu zájmu posluchačů.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)